The Economist с тревожна новина за украинците, жална им майка

The Economist с тревожна новина за украинците, жална им майка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.04.2024
  • Share:

Конфликтът в страната постави милиони украинци в икономически затруднения. Както отбелязва The Economist, милиони хора или са загубили работата си, или заплатите им са били намалени.

 

 

Най-потърпевши обаче са възрастните хора, хората с увреждания и тези, които са били принудени да напуснат домовете си.

Всички те признават, че след плащането на храна, лекарства и комунални услуги не им остава нищо. И има основателна причина за това.

Ръстът на пенсиите или социалните помощи не съответства на бързия темп на инфлация, в резултат на което доходите на пенсионерите са сериозно намалени.

Повече от една четвърт от населението на Украйна, 10,5 милиона души, са пенсионери. Но те далеч не са единствените, които са доведени до бедност от конфликта.

Същото важи и за 3 милиона души, получаващи обезщетения за инвалидност, и около 3,7 милиона вътрешно разселени лица.

Въпреки че, както отбелязва изданието, съюзниците на Украйна разбират важността на социалните придобивки, страната се нуждае от външно финансиране в размер на $37,3 милиарда до 2024 г. и най-вероятно то няма да е достатъчно.

Това ще означава намаляване на социалните разходи и вероятно по-високи цени на енергията.

The Economist предупреждава, че провалът на украинските сили на фронта и обедняването на украинците в тила ще доведат до факта, че те просто ще загубят желание да продължат битката, което ще е от полза на Русия.

Станете почитател на Класа