Руските десантчици получиха нов самоходен комплекс "Лотос" в зоната на СВО

Руските десантчици получиха нов самоходен комплекс "Лотос" в зоната на СВО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2024
  • Share:

Носещият победа: 2С42 "Лотос" - нова самоходна система за поддръжка на ВДВ

 

 

Руските десантни войски получиха нов самоходен комплекс "Лотос" в зоната на Специалната военна операция.

Руският самоходен минохвъргачен и артилерийски комплекс 2С42 "Лотос" е най-новата разработка, предназначена за руските Въдушно – десантни войски (ВДВ).

Бойната машина е базирана на шасито БМД-4М и е предназначена да замени самоходната минохвъргачка 2С9 Нона. "Лотос" е разработен от специалистите на ЦНИИТОЧМАШ като замяна на проекта за самоходно оръдие 2С36 "Зауралец-Д" със 152 мм гаубица 2А89.

Проектирането приключи през октомври 2018 г., а държавните изпитания бяха проведени през 2019 г.

Оръжието беше представено за първи път на форума "Армия 2017". "Лотос" може да се пуска от въздуха, да се транспортира с хеликоптери и да плува по вода.

Въоръжение

Самоходната минометна и артилерийска система 2С42 "Лотос" е оборудвана със 120-мм оръдие с максимален обсег на стрелба до 13 километра. Това ви позволява ефективно да удряте цели на значително разстояние, осигурявайки подкрепа на въздушнодесантни единици.

 

 

2С42 "Лотос" е способен да изстрелва 6-8 изстрела в минута. Оръдието може да поразява както с артилерийски снаряди, така и с мини. Капацитетът на боеприпасите е 80 снаряда, което прави възможно изпълнението на мисии за значително време.

Защита и приложение

Бойната машина е с повишена бронезащита и може да бъде оборудван със системи за активна защита. " Лотос " се използва за унищожаване на вражески персонал, огнестрелни оръжия и леко бронирани оръжия. Може да се използва за поддръжка на мобилни операции като част от щурмовите отряди.

В допълнение, високата мобилност ще направи възможно използването на комплекса в планински райони и трудни условия.

Приложение:

Огнева поддръжка на въздушно - десантните войски,

Унищожаване на вражески укрепления и бронирани машини,

Артилерийски дуели,

Потискане на вражеската артилерия.

Мобилност

Самоходната минохвъргачка Лотос е разработена на базата на шасито на верижна бойна машина на пехотата, което позволява на това оръжие да има доста висока маневреност и мобилност в условия извън пътя. Благодарение на това самоходната минохвъргачка може да придружава въздушнодесантни формирования и в най-трудните военни и природни условия.

Предимства на 2С42 "Лотос"

Висока мобилност: благодарение на възможността да бъде десантиран по въздуха, транспортиран с хеликоптери и плаващ по вода, Лотос може бързо да бъде разгърнат на бойното поле.

Мощно въоръжение: 120-милиметровото оръдие 2A80 може да изстрелва широка гама боеприпаси, включително осколочно-фугасни, кумулативни и управляеми снаряди.

Сигурност: Лотос е оборудван с бронирана защита и система за активна защита, която осигурява на екипажа му защита на бойното поле.

2С42 Лотос е важна стъпка напред в развитието на руската артилерия. Това е мощно, мобилно и защитено оръжие, което ще се превърне в ценен актив за руските ВДВ.

Основни характеристики:

Тегло: 18 тона

Дължина: 7085 мм

Широчина: 3152 мм

Екипаж: 4 души

Калибър: 120 мм

Пресечна точка: 360 градуса

Скорострелност: 6-8 изстрела в минута

Максимален обсег на стрелба: 13 км

Двигател: дизел 2V-06-2 с мощност 450 к.с. с.

Окачване: Хидропневматично

Работен обхват: 500 км

Максимална скорост: 70 км/ч

 

 

 

Автор: Дмитрий Плотников ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа