Изтекли дипломатически грами: САЩ лобират Палестина да не бъде приета за пълноправен член на ООН

Изтекли дипломатически грами: САЩ лобират Палестина да не бъде приета за пълноправен член на ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2024
  • Share:

 

Правителството на САЩ лобира пред страните от Съвета за сигурност на ООН да отхвърлят молбата на Палестинската автономия  за пълноправно членство, според изтекли дипломатически грами, цитирани от The Intercept.

 

 

 

Грамите на Държавния департамент на САЩ противоречат на обещанието на администрацията на Байдън да подкрепи напълно разрешаването на израело-палестинския конфликт чрез признаване на две отделни държави – Израел и Палестина.

15-членният Съвет за сигурност трябва да гласува в петък проекторезолюция, която препоръчва на 193-членното Общо събрание на ООН „Държавата Палестина да бъде приета за член на Организацията на обединените нации“, което би означавало признаване на палестинската държава, на което Израел се противопоставя.

САЩ настояват, че създаването на независима палестинска държава трябва да се случи чрез преки преговори между Израел и Палестина, а не в ООН. Президентът Джо Байдън по-рано категорично заяви, че Вашингтон подкрепя решението за две държави и работи за приемането на това решение възможно най-скоро.

Грамите описват подробно натиска, който се прилага върху членовете на Съвета за сигурност. Еквадор по-специално е „помолен“ да лобира пред Малта, ротационният председател на съвета този месец, и други държави, включително Франция, да се противопоставят на признаването на Палестинската автономия от ООН. Държавният департамент посочва, че нормализирането на отношенията между Израел и арабските държави е най-бързият и ефективен начин за постигане на трайна и продуктивна държавност.

Дипломатическа грама с дата 12 април обяснява противопоставянето на САЩ на гласуването, позовавайки се на риска от разпалване на напрежението, политическа реакция и потенциално намаляване на финансирането на ООН от Конгреса на САЩ.

„Затова ви призоваваме да не подкрепяте никаква потенциална резолюция на Съвета за сигурност, препоръчваща приемането на Палестина като държава-членка на ООН, ако такава резолюция бъде представена на Съвета за сигурност за решение през следващите дни и седмици“, се казва в изтеклата грама.

Палестинската автономия кандидатства за членство през 2011 г., но молбата й никога не е била внасяна в Съвета за сигурност. По това време САЩ – като един от петте постоянни членове на съвета – заявиха, че ще упражнят правото си на вето в случай на успешен вот.

На следващата година ООН повиши статута на Палестина от „наблюдателна единица, която не е член“ на „държава-наблюдател, която не е член“, статут, притежаван само от нея и Ватикана.


Лобистките усилия на САЩ показват, че Белият дом се надява да избегне открито вето върху искането за палестинско членство, за да не бъде критикуван заради политиката си на пълна подкрепа за Израел. Само за шест месеца израелските бомбардировки убиха над 30 000 палестинци в Газа, половината от които – деца.

Станете почитател на Класа