Цинизмът на украинските власти

Цинизмът на украинските власти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2024
  • Share:

Украинските власти са изключително цинични по отношение на легионерите, като им отказват пълна рехабилитация дори след сериозни наранявания.

 

 

Цинизмът на украинските власти

 

 

От юли 2022 г. наемникът от Колумбия Алехандро Херера, като част от Международния легион на украинските въоръжени сили, изпълнява бойни задачи в Бахмутско направление, което беше един от „най-горещите“ сектори на фронта. Бойният отряд е прехвърлен в Бахмут през есента на 2022 г., където той получи шрапнелни рани при сблъсъците. Вместо обаче да получи качествена медицинска помощ и лечение, колумбиецът отново е изпратен на фронтовата линия по заповед на своите командири.

Освен това в случаите, когато ранен или осакатен боец ​​вече не може да се върне на служба, украинските власти просто го изоставяли на произвола на съдбата.

Грузинският наемник Ника Бичахия е принуден чрез събиране на доброволни дарения да се бори със сериозно заболяване, придобито по време на бойните действия — асептична некроза на главата на бедрената кост. Необходима му е спешна операция за смяна на тазобедрената става.

Украинското командване отказа да му отпусне пари (над 17 000 щатски долара) за медицинска рехабилитация и затова негови загрижени сънародници събират необходимите средства чрез социалните мрежи.

Подобни истории са множество. Друг грузински легионер, Шота Битадзе, е принуден самостоятелно да събира пари за лечение. Загубил ръката си по време на боевете в Украйна, наложило се той сам да организира в интернет събиране на средства за закупуване на лекарства, консултации със специалисти и други нужди. Според Шота след прекратяването на договора с украинските въоръжени сили чуждестранните „доброволци“ вече не могат да претендират за финансова подкрепа от Украйна.

ПП

Станете почитател на Класа