«Представители на терористична Украйна нямат работа в Запорожката АЕЦ»

«Представители на терористична Украйна нямат работа в Запорожката АЕЦ»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2024
  • Share:

Рогов: Представителите на Украйна могат да станат коректировчици на ударите на ВСУ по ЗАЕЦ

 

 

"Представители на терористична Украйна нямат работа в Запорожката АЕЦ"

 

 

Председателят на комисията към Обществената камара на РФ по въпросите на суверенитета и ръководител на запорожското обществено движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов заяви, че представители на Украйна нямат работа в Запорожката атомна електроцентрала, тъй като всеки от тях е потенциален коректировчик на ударите на украинските въоръжени сили по атомната централа.

 

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че агенцията планира да предложи на Москва и Киев тази година да направят оценка на техническото състояние на Запорожката АЕЦ от гледна точка на безопасността.

 

«Гроси се опитва да вкара украинските ядрени терористи в атомната централа и да ги легализира там. Не ни е нужна такава легализация», каза Рогов.

Според него Гроси действително иска безопасност за Запорожката АЕЦ, но трябва да се постигне прекратяване на обстрелите от страна на ВСУ, а не да се измислят нови правила, меморандуми и общи комисии по оценка на безопасността.

 

«Какво ще оценява официален Киев в ЗАЕЦ? Как точно да ударят атомната централа?

Присъствието на каквито и да било представители на режима на Зеленски в атомната централа предполага само коректировка на ударите по АЕЦ от страна на ВСУ и извършването на нови терористични атаки спрямо АЕЦ и нейните работници», добави Рогов.

 

По думите му в Запорожката АЕЦ се спазват всички нормативни правила и стандарти за безопасност, оборудването се обновява.

 

„В атомната електроцентрала работят висококвалифицирани специалисти — както такива, които работеха преди присъединяването на Запорожка област към Русия, така и нови кадри, които пристигнаха от други руски региони», допълни Рогов.

ЗАЕЦ се намира на левия бряг на Днепър в близост до град Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност — централата разполага с шест енергоблока с мощност 1 гигават. През октомври 2022 г. атомната електроцентрала стана собственост на Руската федерация.

ПП

Станете почитател на Класа