Неочаквана развръзка с върнат от Турция командир на "Азов"

Неочаквана развръзка с върнат от Турция командир на "Азов"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.10.2023
  • Share:

Един от лидерите на националистическия батальон "Азов" Денис Прокопенко, който през май 2022 г. се предаде при превземането на завода "Азовстал“ в Мариупол от руските войски и след това бе върнат в Украйна от Турция, отново оглавява своето подразделение. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко.



"Поделението "Азов“ се ръководи от Денис Прокопенко“, заяви той в интервю за онлайн изданието "Украинская правда“.

В момента, според министъра, Прокопенко отговаря за обучението на персонала. "Той е напълно интегриран в процеса. Той влиза в хода на нещата, наваксвайки времето, което отсъстваше", цитира изданието Клименко.

По-рано председателят на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията на Русия Виктор Бондарев заяви, че престоят на лидерите на Азов под домашен арест в Турция до края на войната е крайъгълен камък на споразумението в рамките на обмена на затворници между Руската федерация и Украйна.

На 8 юли обаче украинският президент Володимир Зеленски обяви, че се връща в страната от среща с президента Реджеп Таийп Ердоган в Турция заедно с бойците от Азов.

Още в края на юли командващият Националната гвардия на Украйна Александър Пивненко заяви, че за него няма забрана за участие в бойните действия на прехвърлените от Турция азовци и те ще се върнат на фронтовата линия.

На 17 август представител на Националната гвардия съобщи, че Азов е възобновил мисиите си в зоната на бойните действия. Според директора на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, ситуацията с прехвърлянето на командирите на Азов от Турция в Украйна е неизпълнение на задълженията на турската страна.

 

Станете почитател на Класа