САЩ имат готовност да изпратят светкавично системи ATACMS в Украйна

САЩ имат готовност да изпратят светкавично системи ATACMS в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.10.2023
  • Share:

Армията на Съединените щати ще бъде готова да изпрати ракети с голям обсег ATACMS в Украйна веднага щом президентът Джо Байдън одобри решението.

 

 

Това заяви Дъглас Буш, помощник-секретар на армията за придобиване, логистика и технологии, предаде агенция Bloomberg. По думите му ATACMS са оборудвани с касетъчни боеприпаси.

Ресорното министерство от известно време се подготвя за прехвърлянето на ATACMS и има готовност да действа бързо, ако президентът вземе решение. "Службата е подготвена за подобно развитие от известно време. Готови сме да действаме бързо", каза Буш.

Ракетите, които САЩ ще изпратят в Украйна, могат да бъдат изстреляни от същите пускови установки, които въоръжените сили на Киев вече използват (като HIMARS).

В продължение на няколко месеца американски законодатели многократно призоваваха президента на САЩ да изпрати ATACMS или подобна тактическа ракетна система в Украйна. Източници, запознати с преговорите, казаха, че американският лидер най-накрая се е съгласил за прехвърлянето на ракетите. Все още обаче Белият дом не се ангажира с конкретна дата.

Украйна се нуждае от системи ATACMS, за да поразява руски военни цели в окупираните земи, включително Крим, което да даде тласък на контраофанзивата преди настъпването на зимните месеци.

 
 

Станете почитател на Класа