Турция подписа с Унгария стратегическо споразумение за доставка на газ

Турция подписа с Унгария стратегическо споразумение за доставка на газ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.08.2023
  • Share:

Унгарската държавна компания MVM и турската BOTAŞ ("Боташ") подписаха споразумение за доставка от 2024 г. на природен газ от Турция, което в правителството в Будапеща наричат "стратегическо", а в турската компания - "пробив".

 

 

 

Подробностите ще се уточняват в следващите месеци, като засега се съобщава само за "около 275 млн. куб.м годишно".

Споразумението бе предшествано от разговори в неделя между премиера Виктор Орбан и гостуващия турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Новината съобщи същия ден Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията.

В съобщението на BOTAŞ - както и според енергийния министър Алпарслан Байрактар - се казва, че това е първият път, когато Турция се договаря за износ на газ със страна, с която не граничи, както и че това щяло да засили сигурността на европейските енергийни доставки.

Държавната телевизия TRT Haber определи събитието като крачка към целта на Турция да се превърне в "централна държава в енергетиката". Близкият до управляващите в Анкара в. "Йени Шафак" (Yeni Şafak) поставя споразумението редом с договора, подписан от служебното правителство на България през януари.

Сравнението с договора на кабинета, назначен от президента Румен Радев, не е коректно. Унгария потребява годишно между 9 и 11 млрд. куб.м газ, което означава, че от Турция ще се покриват около 3% от нуждите на страната. Параметрите на българската сделка с BOTAŞ още не са обявени официално публично, но според "Капитал" в нея пише, че за 13 години България се задължава да купува по договора близо 60% от сегашното търсене.

"Това стратегическо споразумение е част от цялостната инициатива на правителството за укрепване на националната енергийна самодостатъчност", каза говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter. "Този ход има за цел да подобри енергийната сигурност и да стабилизира цените на газа предвид международната енергийна криза, причинена от конфликти и санкции."

Според Сиярто турският президент ще бъде в Будапеща отново на 18 декември. Вероятно това е и срокът, в който унгарските власти разчитат да договорят подробностите по сделката.

За Унгария следващите 16 месеца са много важни, защото в края на 2024 г. изтича споразумението между Украйна и Русия за пренос на природен газ към Централна Европа, а в Киев ясно заявиха, че няма да преговарят с Москва за удължаването му.

Така за Виктор Орбан единствената работеща възможност е да разчита на руски доставки по "Турски поток" и България и Сърбия. По нов дългосрочен договор с Москва за унгарския пазар трябва да се изнасят 4.5 млрд. куб.м годишно, от които 3.5 млрд. минават през "Турски поток", а 1 млрд. - през Украйна. Унгарският премиер разговаря в Будапеща в края на седмицата с президента на богатите на залежи от природен газ Азербайджан Илхам Алиев и на Туркменистан Седар Бердимухамедов.

Властите казват, че търсят варианти и за внос на втечнен природен газ от Катар от 2027 г. нататък. Емирът на страната от Персийския залив е очакван в унгарската столица заради Световното първенство по лека атлетика, което приключва на 27 август.

Станете почитател на Класа