The New York Times/»Скоро ще стане още по-тежко»: Зеленски направи шокиращо признание

The New York Times/»Скоро ще стане още по-тежко»: Зеленски направи шокиращо признание
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2023
  • Share:

Украйна очаква съюзниците да окажат натиск върху нея, за да я принудят да преговаря с Русия, пише NYT. За да компенсира този натиск, Зеленски ще се опита да обърне срещу Москва страните, които досега са били неутрални на срещата в Саудитска Арабия. Това обаче няма да е лесно да се направи. Ето защо.

 

 

Превод от The New York Times, САЩ:

 

The New York Times/"Скоро ще стане още по-тежко": Зеленски направи шокиращо признание

 

Украйна и Саудитска Арабия поканиха дипломати от около 40 страни за консултации, които ще се проведат в град Джеда на брега на Червено море. Сред поканените са Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и няколко богати на петрол държави от Персийския залив, които се опитаха да поддържат добри отношения както с Украйна, така и с Русия по време на военния конфликт, започнал през февруари 2022 г.

Много от поканените правителства отхвърлят самата идея за избор на страна, оценявайки този конфликт като конфронтация между глобалните държави, в която те не искат да участват.

Затова дори в навечерието на началото на преговорите в Саудитска Арабия не беше ясно колко участници ще пристигнат за срещата.

Това събитие ще бъде отправна точка за нова дипломатическа кампания, която Украйна планира да започне през следващите месеци, за да подкопае позицията на Русия.

Началото беше поставено в сряда, 2 август, когато украинският президент Владимир Зеленски свика своите посланици за спешна стратегическа среща за това как най-добре да се разпространи посланието на Украйна по света.

Съединените щати, които също се очаква да присъстват на срещата, са въодушевени, че представители на неутрални страни като Индонезия, Индия, Мексико и Южна Африка ще пристигнат в Джеда.

Всички искат конфликтът да приключи възможно най-скоро, предвид икономическите трудности, които причини, но това може да не е достатъчно, за да накара тези страни да обърнат гръб на Москва.

Алисия Бачулска, сътрудник в Европейския съвет за външни отношения, която изучава външната политика на Пекин, обясни, че намесата на Китай не означава, че той е готов да промени позицията си по този конфликт. Според нея обаче това може да му помогне в осъществяването на усилията, насочени към осигуряване на статут на отговорен и неутрален субект.

Казано по-просто, в тази ситуация Пекин при всички положения печели“, каза Бачулска.

Сега, когато Украйна планира да започне новата си дипломатическа кампания, тя е изправена пред двойно предизвикателство.

Тя трябва да запази подкрепата на своите западни съюзници, докато продължава своята изтощителна, кървава и скъпа контраофанзива, която постигна само незначителни победи през последните два месеца, но все още не е довела до голям пробив. Но също така трябва да разшири тази подкрепа към други страни, които се опитват да останат неутрални.

Няма да е лесно, отчасти защото Украйна и нейните западни покровители са в напрегната битка с Русия за разположението на тези страни.

Руският президент Владимир Путин наскоро беше домакин на група африкански лидери в Москва, като предложи да предостави безплатно зърно на африканските страни в отговор на обвиненията, че Русия използва глада като оръжие.

Саудитска Арабия трябва да действа предпазливо, когато се намесва в дипломатическите усилия, свързани с Украйна, твърдят анализатори.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа