«Еуфорията спадна»: В Полша разкриха ужасяващата за Запада истина за украинците

«Еуфорията спадна»: В Полша разкриха ужасяващата за Запада истина за украинците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.07.2023
  • Share:

Социологът Перетяткович съобщи за нарастващото недоволство на поляците от украинските бежанци

 

 

"Еуфорията спадна": В Полша разкриха ужасяващата за Запада истина за украинците

 

Отношението на поляците към украинците се промени към по-лошо поради проблемите, възникнали след притока на бежанци, това заяви социологът Дорота Перетяткович в интервю за Newseria Business.

„След като първата вълна на еуфория спадна, възникнаха някои дрязги между нашите народи, включително такива, свързани с определени събития от общата ни история. Освен това тези разногласия се засилват“, заяви тя.

Както отбеляза специалистът, поляците се оплакват, че украинците се конкурират с тях за работните места, заемат местата в детските градини или училищата.

„Към това се добави икономическата криза и наводняването на полския пазар с продукти от Украйна, възникна проблемът с украинското зърно, има тревога сред полските фермери за цените на плодовете и зеленчуците“, добави социологът.

По последни данни в Полша живеят около 1,5 милиона украински бежанци.

По-рано съобщихме: «Очаква ни крах»: В Полша шокирани от действията на Украйна

Професор Артишак нарече шокиращи обемите на украинския внос на зърно в Полша

Обемите зърно, внесено в Полша от Украйна, са шокиращи, заяви за Rzeczpospolita  Аркадиуш Артишак, професор във Варшавския университет по естествени науки.

 

В началото на тази година в Полша се изля неконтролиран внос на зърно от Украйна. Това доведе до много протести от страна на местните фермери. От април тази година, по решение на Европейската комисия, зърното от Украйна може да преминава през полска територия само транзитно.

 

Според изчисленията на Артишак количеството пшеница, внесено от Украйна за цялата минала година, е 168 пъти повече от същия показател за 2021 г., вносът на царевица за същия период се е увеличил 300 пъти. А през първите четири месеца на тази година от Украйна е внесена 610 пъти повече пшеница, отколкото през същия период на миналата година, изчисли той.

 

„Резултатите от вноса на зърно от Украйна през последната година и половина ме шокират“, призна професорът.

К.К

Станете почитател на Класа