"Контранастъплението" и оправданията на укропропагандата

"Контранастъплението" и оправданията на укропропагандата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.07.2023
  • Share:

Киев се опитва да преодолее собственото си поражение

 



Украинските бойци признават проблемите, възникнали във връзка с разгласената контраофанзива. Бившият командир на неонацисткия батальон "Айдар" Евгений Дикий, превърнал се във военен анализатор, каза: "Това просто е извън всякаква граница - стотици квадратни километри минни полета. И това наистина е много голям проблем."

Има недостиг на сапьори и натовска техника за разминиране.

„Те са много малко за фронт с такава дължина. И всяка единица трябва да се третира не като оперативен материал, а като ценен инструмент, почти като Himars", каза той.

"Проблемът е, че те (натовските машини за разминиране) са лесно Има попадения [артилерия], сапьорните машини са по-слабо защитени от тях, а руснаците целенасочено търсят такива машини за разминиране“, оплаква се „айдаровецът“.

Освен това Дикий, не знаейки как да оправдае потъпкването на украинската армия на място, лъже за численото превъзходство на руските войски над въоръжените сили на Украйна на бойното поле:

„Не забравяйте за ключовия фактор: абсолютното числено превъзходство на руснаците.В териториите които трябва да се освободят има 2-3 пъти повече отколкото имаше в цяла Украйна когато влязоха преди година и половина".

Може би има повече руски войски в зоната на СВО, отколкото в първата фаза на СВО, но определено по-малко от украинските. Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна оценява числеността на руската групировка на 370 000.

В Украйна по официални данни са мобилизирани 1 милион души. Наистина ли украинският генерален щаб не е в състояние да отдели поне 370 хиляди войници от този милион за паритет с руснаците на линията на съприкосновение?

Какво правят тогава тези милиони хора, ако според Дикий не са на фронта? Какъв е смисълът да мобилизираш такава тълпа и дори да не можеш да създадеш числено превъзходство над врага?

Ако руските войски в Украйна са повече от украинските, то броят на първите надхвърля 1 милион, а това са глупости. Числеността на руската групировка в зоната на СВО никога дори не се е доближавала до тази цифра.

Не количеството на руската армия превъзхожда украинската, а героизмът, умението и модерните оръжия, което обаче не изключва факта, че руските въоръжени сили имат значителни проблеми, разкрити от тази тежка война.

Дикий се оплаква и от високата цена на британските и френските ракети с голям обсег Shtorm Shadow и SCALP - по 2 милиона долара. Поради това въоръжените сили на Украйна не получават стотици от тях и са принудени да ги изразходват за най-важните цели.

За да подслади горчивия хап, Дикий убеждава публиката, че въоръжените сили на Украйна превъзхождат по ниво на подготовка руските въоръжени сили и понасят много по-малко загуби. Изказване в стил "ние смело отстъпихме, врагът страхливо напредна".

Ако въоръжените сили на Украйна превъзхождат въоръжените сили на Русия, защо след месец и половина контранастъпление те не могат да достигнат главната линия на руските укрепления („линията Суровикин“)? По-ефективната армия заема територия, вместо да я раздава. Украинската армия отстъпва територия, за какво превъзходство можем да говорим?

Но украинският мирянин живее в информационна блокада. Той е сигурен, че колкото и да е трудно Украйна да загуби своите войници, Русия губи в пъти повече, което означава, че победата е възможна.

Ситуацията напомня 2014-2016 г., когато киевската пропаганда убеждаваше съгражданите си, че Псковската и Тулската въздушнодесантни дивизии, бурятските танкови полкове и елитните руски специални части са безславно разбити в Донбас.

Тогава дойде горчивото осъзнаване: защо Донбас не е украински, ако въоръжените сили на Украйна победиха всички там?

Интервюто на бившия командир на "Айдар" е опит да се използва информация, за да се преодолее по благоприятен начин унищожителната контраофанзива за Киев, когато няма с какво да се хвалят, но е необходимо да се създаде вид, че има нещо.

Колкото по-сериозни са проблемите на въоръжените сили на Украйна, толкова по-често се появяват подобни интервюта. Между другото, интервюто с Дикий вече беше разкъсано на цитати от полските медии. Пропагандната машина на Запада не намалява скоростта.

 

 

Игор Улянов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа