Външният министър на Китай не е виждан публично от три седмици

Външният министър на Китай не е виждан публично от три седмици
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.07.2023
  • Share:

Министърът на външните работи на Китай Цин Ган не е виждан публично повече от три седмици, въпреки вълната от високопоставени дипломатически усилия за възстановяване на връзките със Съединените щати. Като бивш посланик във Вашингтон, смятан за протеже на китайския лидер Си Дзинпин, се очакваше Цин да играе ключова роля в поредица от посещения на високо ниво от американски служители.
Но последната му публична изява беше на среща с неговия колега от Шри Ланка в Пекин на 25 юни. Той не се присъедини разговорите с министъра на финансите Джанет Йелън в началото на юли, нито към текущото посещение на пратеника по климата Джон Кели.
Всички контакти на високо ниво между двете страни бяха преустановени за близо година, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван миналия август, което направи тези пътувания особено важни.
В началото на юли китайски официални лица също отмениха планирано посещение на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, без да посочват причина за промяната на плановете.
Миналата седмица Цин беше сменен като ръководител на делегацията на Пекин на срещата на върха на АСЕАН в Индонезия. Говорителят на външното министерство Уан Уенбин каза тогава, че Цин няма да отиде „поради здравословни причини", но не даде повече подробности.
Седмица по-късно той все още не се е появил отново и дискусията за отсъствието му е била цензурирана в китайския сайт за социални медии Weibo, като търсенето на „къде е Цин Ган" в платформата връща съобщението „няма резултати".
Журналистът и анализатор Фил Кънингам каза, че пет абзаца за Цин са били изрязани без предупреждение от статия, която той е написал за отношенията между САЩ и Китай за пропекинския хонконгски вестник South China Morning Post (SCMP).
Параграфите посочват, че това е неподходящо време за бивш посланик във Вашингтон да изчезне от политическата сцена, и поставят под въпрос дали това се дължи на болест или на „политическа немилост".
57-годишният Цин стана известен като един от агресивните „вълчи воини", които донесоха нов, антагонистичен стил на китайската дипломация през последните години. Съобщава се, че е подкрепян и насърчаван от самия Си, е било подсказвано, че той ще поеме в бъдеще управлението от Уанг И, като висш служител по външните работи в китайската комунистическа партия.
Непрозрачната политическа система на страната означава, че може да бъде трудно да се прецени причината за внезапните изчезвания на висши служители. Понякога те са предупредителен знак, че бивш властник е изпаднал от политическо фаворизиране и следващото му появяване ще бъде в съда.
Но някои прекъсвания имат по-обикновено обяснение или поне не засягат кариерата. Самият Си изчезна от публичното пространство за две седмици малко преди да бъде назначен за висш лидер на Китай през 2012 г., но се появи отново, за да заеме поста, за който беше широко спряган. Никога не бе посочена причина за това кратко отсъствие.

Станете почитател на Класа