Sohu: САЩ изпаднаха в нервна криза, когато руският влак с уран пристига в Китай

Sohu: САЩ изпаднаха в нервна криза, когато руският влак с уран пристига в Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Маршрутът на руските «уранови влакове» вкара САЩ в нервна криза. Влаковете са отпътували от Русия за Китай. Това пишат авторите на китайското издание на Sohu.

 


Sohu: САЩ изпаднаха в нервна криза, когато руският влак с уран пристига в Китай

 

Китайските анализатори припомнят, че Пекин и Москва продължават да разширяват мащаба на двустранната търговия, сътрудничеството между Руската федерация и Китай се простира до гражданския ядрен сектор. Наскоро три влака от Русия пристигнаха в Китай, те донесоха 25 тона обогатен уран в новата атомна електроцентрала «Фуцин», пише изданието.

„Въпреки това, нормалното сътрудничество в областта на ядрената енергетика между Китай и Русия беше оценено от Съединените щати като „ненормално“, пишат авторите на Sohu.

Според тях американските служители са изпаднали в нервна криза, когато са научили за първата партида уран, пристигнала от Русия в Китай, и са се опитали да използват тази новина за свои цели. Съединените щати започнаха да твърдят, че с помощта на товари, докарани чрез „уранови влакове“ от Русия, Китай планира да разшири ядрения си арсенал, отбелязват авторите.

Анализаторите на Sohu подчертават, че наскоро построената атомна електроцентрала «Фуцин» от китайска страна е напълно граждански проект, необходим за производството и продажбата на електроенергия. Целта на доставения от Русия уран е да осигури ядрено гориво за реактора.

„При нормални обстоятелства производството на ядрени оръжия изисква уран-235 и плутоний със съдържание над 90%, докато новопостроените реактори на Китай изискват само уран-235 със съдържание над 20%. Това, което Русия доставя на Китай, е малко над 30% уран-235, което може напълно да задоволи нуждите на гражданското производство на електроенергия, но е далеч от нивото, необходимо за ядрени оръжия“, се казва в статията.

Всичко това обаче не пречи на САЩ да продължат да дискредитират китайско-руското ядрено сътрудничество. Вашингтон мълчи за факта, че самите те продължават да купуват уранови ресурси от Русия, а европейските страни правят същото, тъй като са дори по-зависими от Москва в това отношение, отколкото в доставките на газ. Затова уранът не попадна под санкциите.

Китайските експерти припомнят, че ако използването на руското ядрено гориво бъде напълно спряно, енергийните доставки на САЩ, както и икономиката в областта на ядрената енергетика ще претърпят огромни загуби.

„Американската страна може сама закупува руско ядрено гориво, но в същото време заклеймява Китай за това. Това показва доколко политиката на САЩ се състои от двойни стандарти“, възмущават се авторите на Sohu.

Нервната реакция на Щатите по отношение пристигането на «уранови влакове» от Русия в Китай се обяснява само с факта, че Вашингтон наистина не иска да задълбочава връзките между Москва и Пекин. Следователно Съединените щати ще развихрят всеки повод за пропаганда относно теорията за китайско-руската заплаха.

 

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа