Ердоган: Турските сили са ликвидирали лидера на Ислямска държава

Ердоган: Турските сили са ликвидирали лидера на Ислямска държава
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

„Турските разузнавателни сили са убили лидера на Ислямска държава Абу Хюсеин ал Кураши в Сирия. Този човек беше неутрализиран като част от операция на турското национално разузнаване в Сирия вчера", каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизионния оператор TRT Türk в неделя.
Той каза, че разузнавателната организация е преследвала Кураши дълго време.
Сирийски местни източници и източници от службите за сигурност казаха, че нападението е извършено в северния сирийски град Джандарис, който се контролира от подкрепяни от Турция бунтовнически групи и е един от най-тежко засегнатите от земетресението на 6 февруари, което удари Турция и Сирия.
Сирийската национална армия, опозиционна фракция с присъствие в областта на сигурността в района, не излезе веднага с коментар.
Един жител каза, че сблъсъците са започнали в покрайнините на Джандарис през нощта от събота срещу неделя и са продължили около час, преди жителите да чуят голяма експлозия. По-късно районът бил обграден от силите за сигурност, за да се предотврати приближаването до района.
Други жители разказаха, че операцията е била насочена към изоставена ферма, която се използва като ислямско училище.
ИД избра Ал Кураши за свой лидер през ноември 2022 г., след като предишният лидер на ИД беше убит при операция в Южна Сирия.
Ислямска държава превзе огромни части от Ирак и Сирия през 2014 г., а нейният ръководител по това време, Абу Бакр ал Багдади, обяви ислямски халифат на територия, в която живеят милиони. Но ИД загуби властта си върху територията след кампании на подкрепяни от САЩ сили в Сирия и Ирак, както и сирийски сили, подкрепяни от Иран, Русия и различни паравоенни формирования.
Останалите му хиляди бойци през последните години се скриха най-вече в отдалечени райони на двете страни, въпреки че все още са способни да извършват големи атаки тип "убий и бягай".
Водената от САЩ коалиция заедно с воден от кюрдите алианс, известен като Сирийските демократични сили, все още извършва нападения срещу служители на ИД в Сирия. В някои случаи високопоставени фигури на ИД са били набелязани, докато се крият в райони, където Турция има голямо влияние.

Появявиха се и версии, че командирът на джихадистката организация "Ислямска държава" се е самовзривил в момент, когато турските сили са се опитвали да го заловят в Северна Сирия, заявиха днес неправителствена организация и активисти, цитирани от ДПА.
"Командирът на "Ислямска държава", за когото не мога да потвърдя, че е лидерът на организацията, е взривил колана си с експлозиви, тъй като е щял да бъде заловен в Джандерес в района Африн", заяви за ДПА Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Станете почитател на Класа