Японска машина за продажба на месо от мечки има изненадващ успех

Японска машина за продажба на месо от мечки има изненадващ успех
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.04.2023
  • Share:

Япония добави нов модел към своя голям и еклектичен набор от вендинг машини са продажба на прясно месо от мечки – и той се оказа успешен. Машината в северната префектура Акита е привлякла постоянен поток от клиенти, откакто е била инсталирана в края на миналата година, според съобщения в медиите.
Месото, което се продава за 2200 йени ($16,50) за 250 г, се оказва популярно сред пътниците, слизащи на близката жп гара в град Сембоку, но операторът е получил и заявки за доставки по пощата от Токио.
Машината продава месото от мечки, уловени в планината от членове на местна ловна дружинка, на които е било разрешено да отстрелят определен брой през годишния ловен сезон. Броят на срещите с мечки се е увеличил през последните години от приблизително 4800 през 2009 г. до повече от 20 000 през 2020 г., когато двама души бяха убити и 158 ранени, според министерството на околната среда. При най-смъртоносното нападение на мечки в Япония, известно като инцидента Санкебецу, 2,7 м кафява мечка, тежаща повече от 300 кг, е убила седем селяни и ранила други трима на главния северен остров Хокайдо през 1915 г. Мечката била проследена и застреляна от местен ловец.
Вендинг машината се появи през ноември, след като Soba Goro, местен ресторант, забеляза възможността да използва мечата кухня като туристическа атракция. Консумацията на мечо месо е най-висока в Северна Япония, където се продава в консерви и дори като инстантно къри. Има леко дивечов вкус, който някои оприличават на еленско месо и често се сервира в яхния.
Вездесъщите автомати в Япония продават безброй хранителни продукти, от топли и студени напитки до ядливи насекоми и хамбургери.
Според Японската асоциация на производителите на вендинг системи броят на машините е достигнал своя връх от 5,6 милиона през 2000 г. – или една на всеки 23 души. Това е спаднало до малко над 4 милиона до 2020 г., но Япония все още има най-големия брой вендинг машини на глава от населението в света.
Най-голямата китоловна компания в Япония, Kyodo Senpaku, наскоро започна да продава месо от китове от вендинг машини в опит да увеличи потреблението. Фирмата планира да ги инсталира на 100 места в страната през следващите пет години.

Станете почитател на Класа