Global Times: САЩ активно отприщват нова война

Global Times: САЩ активно отприщват нова война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.03.2023
  • Share:

Global Times: Милитаристичната външна политика на САЩ заплашва да провокира война с Китай

 


Global Times: САЩ активно отприщват нова война

 

Външната политика на Съединените щати, преминала на военни релси заради интересите на отбранителната промишленост, доведе до атрофия на американската дипломатическа служба и тласка Вашингтон към война с Китай, пише китайският държавен вестник Global Times.

„Мнозина няма да се съгласят с твърдението, че милитаризмът е доминиращ във Вашингтон и ще настояват, че приматът на дипломацията е запазен във външната политика на САЩ. Проверката за това твърдение може да бъде въпросът доколко държавният секретар разбира позицията на Китай относно деликатния въпрос за остров Тайван», се казва в статията.

Според автора, въпреки факта, че светът може да е на ръба на голяма война, ръководителят на Държавния департамент не само не е прочел Бялата книга за отбраната на Китай, озаглавена „Тайванският въпрос и обединението на Китай в Новата епоха“, но също така не се срещна с китайския си колега, за да разработят съвместно отговорен подход към предотвратяването на конфликта.

След исторически неуспехи в Корея, Виетнам, Иран и Ливан, американците жадуваха да си възвърнат изгубеното военно влияние на световната сцена. Гръмката победа над Ирак по време на операция „Пустинна буря“ накара САЩ да се почувстват отново като свръхдържава. Военните се превърнаха в обект на обществено уважение, започвайки да засенчват дипломатите, отбелязва Global Times.

Генералите и адмиралите, действащи и такива в оставка, се считат за най-желаните външнополитически съветници на президента. В резултат на това президентите разполагат с малко дипломатически възможности за разрешаване на конфликти, дори когато такива са необходими.

В отношенията с Китай всеки традиционен дипломатически здрав разум беше заглушен от бойните барабани на милитаризираната външна политика на САЩ.

Напрежението между Вашингтон и Пекин ескалира, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван през август. Китай протестира срещу посещението й на острова, който счита за своя провинция, след което проведе мащабни военни учения в Тайван.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа