Министрите на отбраната на НАТО не се разбраха за доставка на такнкове Leopard за Украйна

Министрите на отбраната на НАТО не се разбраха за доставка на такнкове Leopard за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.01.2023
  • Share:

 

Така Украйна ще трябва да разчита само на обещаните "леки танкове" - бронираните бойни машини "Мардер", както и американския им еквивалент Bradley.

 

 

Няма единодушие сред западните партньори за доставката на танкове за Украйна и Берлин не дава разрешение за доставка, заяви новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус, цитиран от FAZ. Неговата позиция беше от особено значение за Киев, защото само тя даваше зелена светлина за доставката на обещаните от някои държави в НАТО танкове.

"Има силни аргументи в полза на доставките, има и силни аргументи против", беше категоричен Писториус пред журналисти по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в германската военна база "Рамщайн". Така Украйна ще трябва да разчита само на обещаните "леки танкове" - бронираните бойни машини "Мардер", както и американския им еквивалент Bradley.

Допълнително на Украйна са обещани още гаубици, нови HIMARS, амуниции, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и т.н. Анализатори оценяват новия пакет за Киев като "безпрецедентен".

Така Украйна ще трябва да разчита само на обещаните "леки танкове" - бронираните бойни машини "Мардер", както и американския им еквивалент Bradley., които ще помогнат за отблъскване на атаките на руските военни и провеждане на контраофанзива. Преди заседанието в Рамщайн украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че войната, която Русия започна, не търпи забавяне.

"Мога да ви благодаря хиляди пъти и ще бъде абсолютно заслужено, за това, което направихте досега. Хиляди пъти благодаря обаче не дава хиляди танкове", каза той, използвайки игра на думи и близкото звучене на думите "благодарности" на английски (thanks) и "танк" (tank).

Думите не заместват оръжията, необходими за защита от руската артилерия и системите за противовъздушна отбрана, необходими за защита на хората, каза още украинският президент и допълни, че е време партньорите да се "забързат".

Зеленски се обърна за първи път директно, макар и онлайн, към участниците в заседанието. Това е осмата среща в този формат от началото на войната през февруари.

Германският министър на отбраната отхвърли всички коментари, че неговата страна блокира доставките. Според него всички аргументи за и против трябва да бъдат внимателно обсъдени. Източници на FAZ твърдят, че нито една държава, която обеща танкове Leopard, не е поискала официално разрешение за доставката в Украйна. Това се отнася и до Полша, чийто президент Анджей Дуда заяви официално намерението си да даде "рота танкове" по време на визита в Лвов и пред Володимир Зеленски.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки пък коментира, че може дори да прескочи Германия и да достави до 100 танка Leopard на Киев, в случай че Берлин откаже.

Борис Писториус в същото време нареди одит, който да покаже какви бройки Leopard и за колко време могат да бъдат доставени, ако се стигне до положително решение. Засега фокусът е върху ПВО - германските Iris-T и американските Patriot, от които Украйна ще получи три - от САЩ, Германия и Нидерландия.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа