САЩ включват нови 30 китайски компании в черен списък

САЩ включват нови 30 китайски компании в черен списък
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Компаниите няма да могат да купуват определени американски компоненти

 

 

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да сложи Yangtze Memory Technologies и над 30 други китайски компании в търговски черен списък, което може да не им позволи да купуват определени американски компоненти, задълбочавайки напрежението между двете икономически суперсили, съобщава Bloomberg.

Министерство на търговията на САЩ ще добави водещия китайски производител на чипове и други компании в списъка още тази седмица, посочва източник, запознат с намеренията, поискал анонимност заради чувствителния характер на информацията. Компаниите в списъка са блокирани да купуват технологии от американски доставчици, освен ако не получат специален лиценз за износ от министерството.

Представител на Yangtze Memory е отказал коментар.

Ходът ще представлява поредната ескалация на конфликта САЩ-Китай по отношение на технологиите. Администрацията на Байдън представи широк пакет от ограничения върху способността на Китай да купува полупроводници и оборудване за производство на чипове през октомври, с което постави Yangtze Memory и други компании в списък за по-нататъшно разглеждане по това време.

В онзи момент министерство на търговията добави 31 организации, включително Yangtze Memory, в списък с компании, за които американските власти не могат да докажат, че не подкрепят китайските военни. Заради това беше определен 60-дневен срок, в който компаниите трябва да докажат, че бизнесите им не са включени в дейности, които заплашват националната сигурност на САЩ.

Китайското правителство явно си е сътрудничило с американските власти, за да не позволи на Yangtze Memory и други компании да бъдат добавени в черния списък. Тази намеса включва китайското министерство на търговията да помага на местни компании чрез проверки за крайна употреба, изисквани от САЩ, включително разкриване на информация за продукти и операции.

Yangtze Memory, базирана в Ухан, е най-големият производител на 3D NAND полупроводници в страната, произвеждайки чипове за смартфони и други компютърни устройства в конкуренция с компании като Samsung Electronics. Дружеството водеше разговори за доставка на Apple, което щеше да бъде значителна стъпка за технологичната индустрия на Китай, но това бе сложено на пауза.

Financial Times първа съобщи за намерението Yangtze Memory да бъде добавена в черния списък.

Американски официални лица наложиха последните ограничения върху чиповете, обяснявайки, че те са необходими, за да бъде спрян Китай да се превърне в по-голяма икономическа и военна заплаха. Администрацията на Байдън иска да гарантира, че производителите на чипове на страната няма да си осигурят възможността да произвеждат усъвършенствани полупроводници, които да засилят армията на Китай.

Пекин силно критикува ходовете на САЩ, твърдейки, че американското правителство се опитва да спре възхода му. Тази седмица Китай заведе дело в Световната търговска организация, опитвайки се да отмени търговския контрол, наложен от САЩ, с аргумента, че той ще наруши глобалната търговия и вериги за доставки.

Станете почитател на Класа