Полицията претърсва офисите в Европейския парламент, разследванията за подкупи нарастват

Полицията претърсва офисите в Европейския парламент, разследванията за подкупи нарастват
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Белгийската полиция претърсва офиси на Европейския парламент като част от нарастващо разследване на предполагаеми подкупи и корупция, докато висши лидери на ЕС предупредиха, че доверието в блока е заложено на карта.
Федералният прокурор на Белгия обяви в понеделник, че е извършил 20 обиска, включително 19 в частни домове и един в офисите на Европейския парламент. Четирима души са обвинени в участие в престъпна организация, пране на пари и корупция, обяви белгийският прокурор, като част от мащабно разследване на опитите на държава от Персийския залив, според белгийските медии - Катар, да си купи влияние с големи парични суми и подаръци.
Полицията е иззела компютри, мобилни телефони и €600 000 в брой в един дом, както и €150 000 в апартамент, принадлежащ на евродепутат, и няколкостотин хиляди евро от хотелска стая в Брюксел или общо 1.35 милиона евро в брой. ИТ акаунтите на 10 членове на парламента са замразени, за да се запазят данни за разследването. Целта на обиска в Европейския парламент е била изземване на данни, каза прокурорът. Белгийските медии посочиха гръцката евродепутатка социалистка Ева Кайли сред четиримата арестувани. Друг арестуван е Антоние Панцери, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите.
Очаква се евродепутатите да гласуват през следващите 48 часа дали да лишат Кайли, която в понеделник бе изключена от групата на социалистите и демократите в парламента, от статута й на един от 14-те заместник-председатели на парламента. Освен това най-малко четирима евродепутати от групата на социалистите и демократите са се оттеглили от ролите си в парламента, докато тече разследването, по искане на групата.
Прокурорите казаха, че подозират от месеци, че държава от Персийския залив се е опитвала да повлияе на решенията на Европейския парламент.
Антикорупционната неправителствена организация Transparency International заяви „Аферата изглежда е скандал с подкупи и корупция с епични размери, който изисква коренна реформа на етиката и системите за почтеност на институциите на ЕС".
Кайли, бивша водеща на телевизионни новини, която стана евродепутат през 2014 г., е силен поддръжник на Катар в Европейския парламент. Когато Световното първенство започна, тя каза, че то показва как „спортната дипломация може да постигне историческа трансформация на една страна" и описа Катар като „лидер в трудовите права", въпреки разпространената загриженост за смъртта на хиляди работници мигранти.
Разкритията продължиха да отекват в Гърция, когато ръководителят на органа за борба с прането на пари в страната Хараламбос Вурлиотис нареди замразяването на активите на Кайли. Инструкцията засегна както портфолиото от недвижими имоти на Кайли, така и банковите й сметки.
Кайли е заявила в годишния преглед на имуществото си, че притежава пет имота в Гърция и има приблизително 340 000 евро депозити в гръцки банкови сметки. Сред активите на Кайли е компания за недвижими имоти, открита миналия месец в престижния квартал Колонаки в Атина. Гръцката телевизия Star съобщи, че Кайли е хваната в притежание на пари, натъпкани в чанти.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, каза, че обвиненията са "изключително тревожни и повдигат въпроси относно общественото доверие и доверие в институциите на ЕС".

Станете почитател на Класа