Нова Зеландия прие първия в света закон, забраняващ пушенето за следващото поколение

Нова Зеландия прие първия в света закон, забраняващ пушенето за следващото поколение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Нова Зеландия въведе постоянно повишаваща се възраст за пушене, за да попречи на тези на възраст до 14 години да могат някога да купуват законно цигари. Това е първото в света законодателство за забрана на пушенето за следващото поколение.
Асоциираният министър на здравеопазването Айеша Верал каза при приемането на закона във вторник: „Хиляди хора ще живеят по-дълго, по-здравословен живот и здравната система ще бъде с 5 милиарда долара по-добре, тъй като няма да се налага да лекува болестите, причинени от тютюнопушенето, като много видове рак , инфаркти, инсулти, ампутации".
Смята се, че Нова Зеландия е първата страна в света, която прилага ежегодно повишаващата се възраст за пушене, като гарантира, че тютюнът не ще може да се продава на никой, роден на или след 1 януари 2009 г.
Това ще бъде придружено от редица други мерки, които да направят пушенето по-малко достъпно, включително драстично намаляване на законното количество никотин в тютюневите изделия и принуждаването да се продават само в специализирани магазини за тютюневи изделия, а не в ъгловите магазини и супермаркети.
Страната също така увеличи финансирането за здравни услуги и кампании и въведе услуги за отказване от тютюнопушенето специално за маорските и тихоокеанските общности.
Броят на законно разрешените магазини за продажба на цигари ще бъде намален до една десета от съществуващите нива – от 6000 на едва 600 в цялата страна. Законите се приеха на окончателно четене във вторник вечерта и ще влязат в сила през 2023 г., като Нова Зеландия се опитва да постигне целта си да направи страната „без тютюнев дим" до 2025 г.
Докато представяше закона за първо четене през юли, Верал каза: „В продължение на десетилетия сме позволявали на тютюневите компании да запазят пазарния си дял, като правят своя смъртоносен продукт все по-пристрастяващ. Това е отвратително и е странно. В тази страна имаме повече регулации за безопасността на продажбата на сандвич, отколкото на цигара".
„Искаме да сме сигурни, че младите хора никога няма да започнат да пушат, така че ще направим престъпление продажбата или доставката на тютюневи изделия за пушене на новите кохорти от младежи. Хората на 14 години, когато законът влезе в сила, никога няма да могат законно да купуват тютюн. Нашата цел да бъдем без тютюнев дим до 2025 г. е постижима."
Новите закони обаче няма да ограничават продажбите на vape (съвременните електронни цигари). Данните сочат, че поне някои новозеландци са сменили никотиновия си навик от цигари към вейп.
Данните, публикувани през ноември, показват, че броят на хората, които пушат ежедневно, е намалял до 8% - от 9,4% миналата година - отбелязвайки най-ниските нива от началото на документиране.
Увеличението на ежедневните потребители на вейп обаче е по-голямо от спада на редовните пушачи: 8,3% от възрастните сега употребяват вейп всеки ден, спрямо 6,2% през изминалата година.

Станете почитател на Класа