Жилищната криза гони френските студенти към провинцията

Жилищната криза гони френските студенти към провинцията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

„Свикваш със звука на трактора рано сутрин. Във фермата е хубав начин на живот Всички казват „Здрасти", просторно е, купувам яйца от ферма и ги готвя за закуска", казва Жул, студент последна година по инженерство, докато изкачва стъпалата към квартирата си в бивш краварник край Лил в Северна Франция. 23-годишният младеж е сред нарастващия брой студенти, които избират да живеят във ферми, тъй като Франция е изправена пред криза на студентските жилища.
След блокирането за Covid се наблюдава бум на френски студенти, които търсят по-евтини и по-просторни квартири във ферми, въпреки необходимостта от споделени автомобили, велосипеди или обществен транспорт, за да стигнат до лекциите в градовете.
Френските студенти в държавните университети не носят тежестта на високите такси за обучение, но има голям недостиг на специално изградени студентски квартири за нарастващия брой студенти. Мнозина са принудени да живеят у дома или да наемат гарсониери в центъра на града от частния сектор с надценени и прекомерни наеми, принуждавайки другите да търсят различен начин на живот.
За фермерите, които се борят с ниските доходи и пенсии, това се разглежда и като начин за запазване на дребното селско стопанство на Франция.
Пред историческата сграда на ферма за мляко от червени тухли в Премес, близо до Лил, която Ан-Клод Ламблин и съпругът й реновираха в шест обзаведени студентски апартаменти, тя каза, „Това някога е било краварник и зона за съхранение на зърно, с пилета, които тичат наоколо". Когато се оттеглят от ежедневната работа на фермата от 64 хектара, която има 52 млекодайни говеда, приходите от наем ще допълнят малките им пенсии.
„Това ни дава контакт с млади хора", каза Ламблин. „Някои студенти искат да разгледат фермата, да наблюдават доенето или да опитат да правят сирене, други са по-фокусирани върху обучението си. Има чай и напитки в градината, те използват батут. Партньорката на един студент дойде тук за изолация по време на пандемията, тя беше от града и обичаше баровете и нощния живот, но в крайна сметка почувства, че във ферма е по-хубаво– да излиза в градината, да се среща с другите, да се разхожда."
С цени от около 300 евро на месец животът във фермата е много по-евтин, отколкото в центъра на близкия университетски град Лил. Студентското настаняване е самостоятелно, въпреки че фермерите често организират събирания и помагат, когато колите се повредят или има нужда от лекари.
Одил Колин ръководи Campus Vert, първата организация във Франция, която намира настаняване на студенти във ферми. Campus Vert процъфтява след пандемията и се разширява във Франция. С 500 единици за настаняване и още 100, които се реновират, правилата са прости: напълно обзаведените ремонти винаги се фокусират върху постройки в стара ферма, без хангари. Има ограничение от шест ученически единици на ферма. Наемите са с 20-30% по-ниски, отколкото в близките малки и големи градове и фермерите създават приятелска атмосфера със събития като общи вечери, напитки за добре дошли и помощ, ако студентите имат нужда от нея. След Covid младите хора казват: „Ако пак бъдем затворени, поне ще сме в провинцията."
Френският президент Еманюел Макрон обеща 60 000 нови студентски жилища, когато беше избран за първи път през 2017 г., но бройката не бе изпълнена изцяло.

Станете почитател на Класа