Руският посланик в Сърбия сравни ситуацията в Косово със случващото се в Украйна

Руският посланик в Сърбия сравни ситуацията в Косово със случващото се в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2022
  • Share:

Сегашната ситуация около Косово напълно напомня всичко, което се случи и се случва в Украйна. Това заяви в понеделник руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко в ефира на телевизионния канал "Россия-24", съобщава ТАСС.

 

 

"Цялата ситуация, абсолютно всичко - и отношението на Прищина към сърбите в Косово - естествено, в по-малък мащаб, прилича на всичко, което се случи и се случва в Украйна. Същите схеми, същото поведение на Запада", отбеляза дипломатът.

 

Руският посланик в Белград отрече слуховете, че в Сърбия може да се появи  руска военна база ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

 

В тази връзка той цитира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който в обръщение към Белград обяви недопустимостта на всякакви враждебни действия срещу мисията на ЕС в Косово и международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия . „Сега сръбските специални служби знаят, че Прищина подготвя именно такива провокации, за да обвиняват сърбите за тях в бъдеще. Това е отдавна известна практика, която вече е използвана многократно“, добави руският посланик.

На 10 декември косовската полиция арестува Деян Пантич, бивш сръбски полицай. В отговор сръбското население блокира с барикади преминаването по магистралата в няколко населени места в близост до КПП и излезе на протест.

Станете почитател на Класа