Зеленски призова Г-7 да помогнат на Киев с 2 млрд. куб. м газ, танкове и оръжия с голям обсег

Зеленски призова Г-7 да помогнат на Киев с 2 млрд. куб. м газ, танкове и оръжия с голям обсег
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2022
  • Share:

Във видеоконференция с Г-7 украинският президент заяви, че ако Русия изтегли силите си от Украйна преди Коледа, ще може да разчита на край на бойните действия

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-7 да помогнат на страната му с 2 милиарда кубически метра природен газ, а също и с модерни танкове, артилерийски установки и боеприпаси, включително далекобойни ракети.

Във видеоконференция с Г-7 Зеленски заяви, че ако Русия изтегли силите си от Украйна преди Коледа, ще може да разчита на край на бойните действия, предаде БНР.

Външните министри на 27-те членки на Европейския съюз са постигнали принципно споразумение за налагане на санкции върху близо 200 руски физически и юридически лица заради агресията срещу Украйна

Целият девети пакет санкции обаче остава под въпрос, но според върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел пакетът може да бъде договорен до края на седмицата.

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че не изключва възможността за снабдяване на Украйна с оръжейни системи с по-голям обсег на действие, ако Русия продължи да атакува украински цивилни обекти.

Украинските искания за ракетни системи, които потенциално могат да поразяват цели на много километри отвъд руската граница, досега срещат съпротива от Запада в опит да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта на фона на предупрежденията от Москва.

Говорейки пред Камарата на общините, Бен Уолъс бе запитан от бившия премиер Борис Джонсън за възможността от доставка на системи с по-далечен обсег на действие за Киев за поразяване и унищожаване на руски полигони за изстрелване на дронове.

Министърът на отбраната отговори, че Великобритания разполага с подходящи оръжейни системи и ако руснаците продължават да обстрелват цивилни райони и се опитат да нарушат Женевските конвенции, тогава той ще бъде готов да вземе необходимите решения.

Украйна обвини Русия в използване на дронове-камикадзе за поразяване на енергийна инфраструктура и други цели.

Междувременно Бен Ходжис, бивш командващ генерал на американската армия в Европа, направи прогноза, че Украйна ще си върне контрола над Крим през август.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа