Американска дивизия е готова да навлезе в Украйна в случай на атака срещу НАТО

Американска дивизия е готова да навлезе в Украйна в случай на атака срещу НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия е готова да навлезе в Украйна в случай на по-нататъшно напрежение между Москва и Киев или нападение срещу държава-членка на НАТО, съобщи CBS News, цитирайки командния състав на дивизията.
„Готови сме да защитим всеки сантиметър от територията на НАТО", каза заместник-командирът на дивизията бригаден генерал Джон Лубас, цитиран от медията. Командирът на 2-ра бригадна бойна група полковник Едуин Матайдес на свой ред отбеляза, че неговите войски, разположени в Румъния, са „наблюдавали отблизо руските сили, изграждайки цели, срещу които да се упражняват и провеждат учения, които повтарят точно какво се случва във войната".
„Общо около 4700 войници от основната база на 101-ва въздушнодесантна дивизия във Форт Кембъл, Кентъки, са били разположени, за да подсилят източния фланг на НАТО. Командирите многократно казаха на CBS News, че винаги са готови да се бият още тази вечер и докато са там, за да защитават територията на НАТО, ако боевете ескалират или има атака срещу НАТО, те са напълно готови да преминат границата с Украйна", отбелязва CBS News.
Президентът на САЩ Джо Байдън обаче многократно е заявявал, че няма планове да изпраща американски войски в Украйна.

Станете почитател на Класа