Си Дзинпин затяга властта, ККП повишава статута му

Си Дзинпин затяга властта, ККП повишава статута му
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Президентът на Китай Си Дзинпин укрепи властта си като лидер и издигна статута си в историята на комунистическата партия, с големите политически резолюции, обявени в последния ден от ключовия политически конгрес В събота конгресът на Комунистическата партия (ККП) одобри изменения в нейния устав, включително така наречените „Две установявания" и „Две предпазни мерки", целящи да закрепят Си като основа на партията и неговата политическа мисъл като нейна опорна идеология .
Си започна заключителната си реч около обяд, когато партийните служители обявиха потвърждението на измененията, които почти потвърдиха, че Си ще остане на власт за още един мандат. 69-годишният Си се очаква да бъде препотвърден този уикенд като генерален секретар на партията, проправяйки пътя към спечелването на нарушаващ нормите трети мандат като китайски президент.
Едноседмичният конгрес обхваща хиляди делегати на ККП, привидно представляващи стотици милиони членове на партията. Целта е до голяма степен да се одобрят разместванията на висши партийни позиции и конституционните промени, за които вероятно е взето решение много преди началото на срещата. Срещата е силно хореографирана и предимно при закрити врати. Въпреки това, малко преди да започне речта на Си, бившият лидер Ху Цзинтао беше изведен от стаята без обяснение.
Откакто дойде на власт през 2012 г., Си допълнително консолидира личната си власт, като включително оглави премахването на ограниченията на мандатите през 2018 г. Преди тези промени Си трябваше да се оттегли като лидер тази седмица, но вместо това има потенциала да бъде лидер до живот.
Анализаторите следят внимателно събитията от този уикенд, за да видят дали Си също официално ще получи титлата „Лидер на народа", почетен знак, който не се използва официално от времето на Мао Цзедун.
В събота делегатите също така гласуваха в подкрепа на „работния доклад" на Си, представен при откриването на Конгреса миналата неделя, който даде оценка за предишния мандат и очерта посоката на новия.
В края си Конгресът потвърди и преизбирането на 200 елитни членове на централния комитет, които имат право на глас в партията. Тази комисия отговаря за избирането на 25-членното политбюро, от които седемте най-влиятелни се назначават в постоянната комисия на политбюро (ПКП). Съставът на ПКП, включително класираният номер едно генерален секретар, ще бъде разкрит днес.
Разкритието на членовете на ПКП, които се представят на сцената по реда на ранга, ще бъде официалното потвърждение, че Си запазва позицията на генерален секретар.

Станете почитател на Класа