БоДжо и Сунак в надпревара за премиерството

БоДжо и  Сунак в надпревара за премиерството
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Борис Джонсън печели позиции в дръзкия си опит да се върне на Даунинг стрийт, въпреки предупрежденията на критиците, че рискува да хвърли консерваторите в нов хаос заради предстоящото парламентарно разследване на скандала Партигейт.
Докато бившият премиер се върна от ваканцията си на Карибите, за да събере подкрепа сред депутатите, Риши Сунак остана фаворит за победа с близо 90 публично декларирани поддръжници, включително Доминик Рааб и Саджид Джавид, а неговите поддръжници твърдяха, че е преминал прагът от 100 имена, необходими за влизане в бюлетината.
Джонсън обаче спечели подкрепата на шестима настоящи министри от кабинета – Бен Уолъс, Саймън Кларк, Крис Хийтън-Харис, Джейкъб Рийс-Мог, Алок Шарма и Ан-Мари Тревелян – докато се смята, че бившият вътрешен министър Прити Пател обмисля да излезе в негова полза. Съюзниците на Джонсън се похвалиха, че той „лесно ще достигне прага от 100 депутати и ще бъде силен претендент за победа в гласуването на 150 000 членове на торите". Те казаха, че той търси „пакт за единство със Сунак", който може да избегне необходимостта конкурсът да премине към гласуване на членовете.
Но съперничещ лидерски лагер се съмнява дали той наистина ще достигне 100, на фона на напомняния за начина, по който ръководството му разцепи партията, когато беше на Даунинг стрийт.
Нито Джонсън, нито Сунак все още официално са се кандидатирали, докато Пени Мордаунт, лидерът на Камарата на общините, стана първата, която обяви, че се кандидатира.
Източник, близък до комисията по привилегиите на депутатите – която разследва дали Джонсън е излъгал парламента за партитата на Даунинг стрийт и Уайтхол по време на пандемията от Covid – каза, че има „огромно количество изобличителни материали срещу него". Друг депутат каза, че комисията е събрала огромни количества писмени доказателства, които могат да бъдат публикувани скоро.
Джеси Норман, старши депутат от торите и министър на външното министерство, каза, че връщането при Джонсън би било катастрофа. „Има няколко много добри потенциални кандидати за лидер на консерваторите. Но избирането на Борис сега би било – и го казвам съзнателно – абсолютно катастрофално решение", каза той.
Уилям Хейг, бивш лидер на партията, каза пред Times Radio, че връщането на Джонсън е най-лошата идея, която е чувал през неговите 46 години като член на Консерваторите, и ще предизвика за партията „спирала на смъртта".
Ако и тримата кандидати стигнат до гласуването с подкрепата на повече от 100 депутати всеки, има потенциал Сунак и Мордаунт между тях да се опитат да изхвърлят Джонсън от надпреварата.
Някои депутати от торите повдигнаха вежди в учудване от решението на бившия премиер да отиде на двуседмична почивка на Карибите, отчасти докато парламентът заседава, и желанието му да позволи начинът му на живот след премиерския пост да бъде финансиран от богати дарители от торите.

Станете почитател на Класа