Стив Банън получи четири месеца затвор за неуважение към Конгреса

Стив Банън получи четири месеца затвор за неуважение към Конгреса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Стив Банън - бившият главен стратег на Доналд Тръмп - беше осъден на четири месеца във федерален затвор и 6500 долара глоба, за престъпно неуважение към Конгреса и отказ да се съобрази миналата година с призовка, издадена от специалната комисия на Камарата на представителите за събитията от 6 януари.
Наказанието – отложено в очакване на обжалване – прави Банън първият човек, който ще бъде лишен от свобода за неуважение към Конгреса от повече от половин век и определя строг стандарт за бъдещи случаи на неуважение, отнесени към Министерството на правосъдието от комисията, разследваща нападението на Капитолия.
Присъдата, постановена от съдията на американския окръжен съд Карл Никълс във Вашингтон, беше по-лека от исканите от прокурорите шест месеца затвор и 200 000 долара глоба. „Другите трябва да бъдат възпирани да извършват подобни престъпления", каза Никълс, когато произнесе присъдата, добавяйки, че неуспехът адекватно да се накаже пренебрегването на призовките на Конгреса би закрепил липсата на уважение към законодателната власт.
68-годишният Банън е поискал в съдебните документи присъдата му или да бъде спряна в очакване на обжалването, за което неговите адвокати подадоха бележки до окръжния съд в окръг Колумбия в четвъртък, или срокът на затвора да бъде сведен до домашно задържане.
Никълс каза, че е съгласен с Министерството на правосъдието относно сериозността на престъплението му и отбеляза, че не е показал никакво разкаяние и тепърва ще демонстрира, че има някакво намерение да се съобрази с призовката. Никълс също реши да отложи присъдата, докато Банън подаде очакваната си жалба навреме.
След като излезе от съдебната палата с адвокатите си в меле от репортери и телевизионни камери, Банън, облечен в яке във военен стил върху риза в тъмносин цвят, обеща „демократите ще се изправят пред своя съден ден с бронирано обжалване".
След това бившият служител на Белия дом на Тръмп се качи в чакащ го SUV и се върна в градската си къща във Вашингтон. Човек, близък до Банън, го описа като чувстващ се триумфален и непокаян.

Станете почитател на Класа