Херсонската офанзива на въоръжените сили на Украйна е подкрепена от информационния натиск

Херсонската офанзива на въоръжените сили на Украйна е подкрепена от информационния натиск
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Голям брой западни журналисти заминаха през Николаев към фронтовата линия

 

И така, мощната атака на групировката на ВСУ в посока Берислав от Нова Каменка и Дудчан до Сухановка, предприета на 19 октомври, беше отблъсната, всички първоначалните успехи на войските на ВСУ бяха анулирани след въвеждането на руските резерви в битката.

Под ударите на "Солнцепек" попаднаха украински батальонни групи и това вече създаде проблеми на погребалните екипи и групите за разпознаване на трупове. Тежко месиво се получи край Сухой Станок и Брускинский, където също изгориха доста украинска техника. Пострадаха главно танкистите и щурмовите „пикапни групи“ от 128-ма планинска пехотна бригада и 28-ма мотострелкова бригада. Кореспонденцията в социалните мрежи показва, че тежки загуби е понесла и 60-та пехотна бригада, която преди четири дни вече е загубила до сто души.

Както се очакваше, след ученията край Волноандреевка, използвайки Байрактари, катери и афганистанските Ми-17, въоръжените сили на Украйна се опитаха да извършат тактически десант северно от Енергодар на 19 октомври, който беше ударен от нощна атака от Хаймерс. Десантът, съгласно информацията на руската администрация на Запорожка област, също е разбит.

Най-актуален остава въпросът за възможността от украински удари по Каховската водноелектрическа централа, през която вече започна изхвърлянето на водата, и възможни удари по цялата каскада на Днепърските водноелектрически централи. Заплахата от наводнения обяснява и евакуацията на местните жители от Херсон и селищата по поречието на Днепър.

Ситуацията около Херсон и тъпченето „на място“ на Въоръжените сили на Украйна, в Киев и Вашингтон се прикрива с информационни кампании.

Фактът, че руснаците ще предадат „значителни територии от Херсонска област“, а речта на генерал Суровикин е информационно прикритие за провала и отстъплението на руснаците отвъд Днепър, съобщиха на украинците служители на Американския институт за изследването на войната (ISW). Те също разпространяват дезинформацията, че руската армия се крие зад цивилните, за което организира „принудителна евакуация“.

Благодатната тема, започнала от американците, веднага бе подхваната от украинската страна. Ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк каза сутринта на 20 октомври: „Нашествениците се опитват, като създават алтернативно преминаване по Антоновския мост и се крият зад цивилното население , да изведат това, което им е много близо до сърцето: семейства, документация, пенсионен фонд, банкови и окупационни институции.

Освен това тя обясни евакуацията на местните жители с факта, че руснаците „мислят, че там [на левия бряг] ще им е по-спокойно, и за да създадат по-гъсто население там, изтеглят и цивилните“.

Същата сутрин на 20 октомври секретарят на СНБО Алексей Данилов обяви, че руснаците искат да демонтират турбините на Каховската водноелектрическа централа, която доставя електричество на Украйна, но която по някаква причина е ударена от украинската артилерия и той, секретарят на СНБО Данилов , предупреждава Кремъл, че ако решат да взривят язовира там, то това ще доведе не само до катастрофа, но и до спиране на водоснабдяването на Крим.

Остава само неясно защо украинските "Хаймерси" трети месец блъскат по язовирната стена, а украинските военни експерти настояват за взривяване на язовира, за да попаднат руснаците в котел на десния бряг.

Много е вероятно Киев да подготвя нова голяма информационна провокация, тъй като е потвърдено пристигането в Николаев и отпътуването към фронтовата линия на голям брой западни журналисти.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа