Западът не е в състояние да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия – Bloomberg

Западът не е в състояние да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия – Bloomberg
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Теорията за «стратегическото поражение на Русия», която Западът активно се опитва да реализира, има малки шансове за осъществяване, пише изданието Bloomberg.

 

Западът не е в състояние да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия – Bloomberg

 

 

Стратегическата цел, която вече открито се декларира от западните политици, е все по-намаляваща, дезинтегрирана Русия, пише Bloomberg. Въпреки това, дори когато руските войски търпят някакъв неуспех на бойното поле, Владимир Путин оформя дискурса за пълното безусловно противопоставяне на Русия на Запада. На свой ред западните привърженици на „стратегическото поражение“ на Москва все още не могат да формулират как това всъщност може да се случи.

„Путин не може да бъде спрян само с осъждане, както показаха многобройните гласове на Общото събрание. <…>. И как Русия ще се откаже от военното си присъствие в бившия Съветски съюз и части от развиващия се свят, освен ако не бъде решително победена в по-голям конфликт от войната в Украйна? Ако той просто бъде принуден да се оттегли от някои или дори от всички украински територии, той все още ще има размера и ресурсите да поддържа влияние другаде и да се подготви за нова операция в Украйна“, се казва в статията.

Буквално никой, дори най-радикалните привърженици на лишаването на Русия от останките от нейната видна следвоенна роля, не предлага пълномащабна война с Русия, пише вестникът. Табуто върху пряката военна конфронтация е реликва от Студената война, основана на идеята, че Русия неизбежно ще нанесе ядрен удар в отговор. Независимо дали Москва наистина може да го направи или не, страхът на Запада от подобен сценарий е толкова силен, че нито един политически лидер не иска да премине тази граница.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа