Борис Джонсън се връща като премиер на Великобритания?

Борис Джонсън се връща като премиер на Великобритания?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Риши Сунак, Борис Джонсън и Пени Мордант продължават да са тримата основни претенденти за поста на Лиз Тръс, която подаде оставка като премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия.

 

Бившият премиер Джонсън се радва на най-голям медиен интерес, но въпреки засилващата се подкрепа за него има и съмнения, че „Партигейт“ може да навреди на шансовете му.

Бившият държавен министър за търговската политика и настоящ лидер на Камарата на общините Пени Мордант стана първият претендент официално обявил участието си в надпреварата. Тя определи себе си като „свеж глас за обединение на партията“. Мордант обаче изостава чувствително след Риши Сунак от Борис Джонсън.

Твърди се, че Сунак, бившият финансов министър, вече си е осигурил необходимата подкрепа на 100 тори депутати.

Джонсън е още далеч от тази бариера, но кампанията му набира скорост и прогнозите на този етап са, че до крайния срок за събиране на номинации именно той и Сунак ще останат в надпреварата.

Бившият премиер хвана полет от Доминиканската република, където бе на почивка, и ако няма закъснение вече трябва да е кацнал във Великобритания.

Той е смятан от неговите привърженици за единствения кандидат, който може да спечели следващите избори, въпреки че в момента консерваторите изостават катастрофално от лейбъристите в проучванията на общественото мнение.

 

 

 

Тази сутрин Доминик Рааб, който подкрепя кандидатурата на Борис Джонсън обаче заяви, че завръщането му на власт ще бъде много трудно, защото воденото разследване дали той е подвел парламента по време на „Партигейт“ може сериозно да му попречи.

Между другото Рааб даде добра оценка на Сунак, като каза, че като се погледат икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната, не може да не се отчете, че Сунак е бил прав от какво има нужда за да се възстанови финансовата стабилност.

В понеделник ще стане ясно колко кандидати ще има за овакантените постове. Те могат да бъдат максимум трима, но има и вероятност, макар и минимална, депутатите да се обединят зад една кандидатира. Най-късно в петък ще стане ясно името на новия лидер на торите и премиер на страната.

Бившият финансов министър Риши Сунак бе в основата на бунта, провокирал оставката на Борис Джонсън като лидер на консерваторите през юли т.г. Самият Сунак подаде оставка от кабинета на Джонсън в началото на лятото, а след него от поста се оттегли и самият Борис Джонсън.

Бившият премиер си навлече критики още през април 2021 г., когато стана ясно, че в жилището, в което живее със семейството си на "Даунинг стрийт" 11, е извършен луксозен ремонт. Премиерът твърдеше, че е заплатил за него с лични средства, но се оказа, че за целта са били използвани средства от частно дарение за Консервативната партия. Тъй като дарението не е било декларирано по надлежния ред, партията му бе глобена. 

 

 

 

Борис Джонсън бе подложен и на остри критики и за политиката си по отношение на пандемията от коронавирус. Множеството партита по време на локдауна доведоха до вот на недоверие срещу Джонсън в собствената му партия. Той се проведе през юни. Премиерът спечели гласуването. Той многократно се извини за партитата, които са били в пълен разрез с правилата, но отказа да подаде оставка. Заради участието си в едно от празненствата му бе наложена глоба, така той се превърна в първия премиер в британската история, който по време на управлението си е глобен за нарушаване на закона. 

В доклада си по аферата "Партигейт" високопоставената държавна служителка Сю Грей стигна до категорични заключения: според нея правителственото ръководство е отговорно за неправомерните действия по време на локдауна. Грей разкритикува многобройните нарушения на правилата и "прекомерната консумация на алкохол" в седалището на правителството.

Основният му претедент за двата високи поста - лидерския в партията и премиерския Руши Сунак е роден във Великобритания и е с индийски корени.

"Аз съм първо поколение имигрант. Родителите ми са емигрирали тук и са дошли в тази страна, за да изградят живота си. Що се отнася до възпитанието ми, през уикенда посещавам храма - индуист съм - но също така всяка събота не пропускам мач на „Светците” (б. р. - футболният клуб от град Саутхемптън), каза преди време Руши Сунак, който има големи шансове да оглави Консервативната партия и да стане премиер на Обединеното кралство.

 


Бившият ковчежник на Великобритания е роден през 1980 г. в град Саутхемптън, откъдето са и футболните му пристрастия. За разлика от предшественика си Саджид Джавид, който израства на „най-опасната улица” във Великобритания в Бирмингам, Риши Сунак получава елитно средно образование в колежа „Уинчестър” преди да завърши университета в Оксфорд с дипломи по философия, политология и икономика през 2001 г.

Пет години по-късно защитава и магистратура по бизнес администрация в университета „Станфорд”, САЩ. Преди да влезе активно в британската политиката през 2015 г., когато е избран за член на парламента от партията на консерваторите, работи за инвестиционната банка „Голдман Сакс” в лондонското Сити.

Въпреки „скромния“ си произход, Риши Сунак е женен за дъщерята на шестия най-богат човек в Индия Нараяна Мурти - Акшата, основател на един от гигантите на информационните технологии „Инфосис“.

Риши Сунак и Акшата Мурти сключват брак през 2009 г. и имат две дъщери – Кришна и Анушка. Дамата има собствена модна компания и също така ръководи инвестиционен фонд, основан от баща й на нейно име.

Станете почитател на Класа