Израел подкрепя Украйна, но отказва да снабдява Киев с оръжия

Израел подкрепя Украйна, но отказва да снабдява Киев с оръжия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Израел, заедно със своите съюзници от НАТО, подкрепя Украйна, но все още няма намерение да снабдява Киев с оръжие, каза израелският министър на отбраната Бени Ганц в сряда на среща с представители на ЕС, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната.
„Израел подкрепя Украйна, НАТО и Запада и стои с тях – това е нещо, което сме заявявали в миналото и повтаряме днес. Израел продължава да подкрепя Украйна чрез доставки на хуманитарна помощ и доставка на животоспасяващо отбранително оборудване. Смятаме да одобрим допълнителен пакет помощ, както сме правили и преди", цитира думите му израелското министерство на отбраната.
В същото време Ганц изтъкна, че Израел все пак възнамерява да се ограничи до предоставянето само на невоенна помощ на Киев. „При това бих искал да подчертая, че Израел няма да доставя оръжейни системи на Украйна поради редица оперативни причини. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна в рамките на нашите ограничения, както сме правили в миналото", отбеляза той.
Ганц добави, че Израел е готов да помогне на Украйна в разработването на усъвършенствана система за предупреждение за въздушно нападение като част от тази политика. „Изпратихме на украинците искане за обмен на информация относно техните нужди в областта на системите за въздушно предупреждение. Веднага щом получим тази информация, ще можем да им помогнем да разработят животоспасяваща система за ранно предупреждение за цивилни", отбеляза Ганц.
Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че страната му ще изпрати официално съобщение до израелското правителство с молба незабавно да предостави на Киев системи за противовъздушна отбрана. Досега Израел не е предоставил военна помощ на Украйна и се е ограничил до изпращане на хуманитарни доставки в страната и предоставяне на медицинска помощ на украинци, ранени в резултат на военните действия.

Станете почитател на Класа