Канада ще бъде домакин за жените външни министри за протестите в Иран

Канада ще бъде домакин за жените външни министри за протестите в Иран
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Канада ще бъде домакин на виртуална среща на жени външни министри, за да обсъдят бруталното потушаване на протестите в Иран, предизвикани от смъртта на млада жена, задържана от полицията за морал за „неправилно" носене на хиджаб. Махса Амини, която е родом от района на Кюрдистан в Иран, почина на 16 септември, след като беше задържана три дни по-рано от моралната полиция в Техеран заради „неподходящо облекло".
Външният министър на Канада Мелани Джоли каза, че тя и още 14 министри ще се срещнат виртуално, за да обсъдят състоянието на правата на жените и човешките права в Иран, добавяйки, че това ще им даде възможност да координират усилията си и да обсъдят „начини за увеличаване тяхната колективна подкрепа за иранския народ".
„Моите колеги и аз ще се съберем, за да изпратим ясно послание: иранският режим трябва да сложи край на всички форми на насилие и преследване срещу иранския народ, включително техните брутални агресии срещу жените в частност", каза Джоли.
„Канада ще продължи да застава зад смелите иранци, които се борят за своите човешки права и защитават своите майки, сестри, съпруги и дъщери. Правата на жените са права на човека", каза тя. Други държави, които се очаква да участват в срещата, са Албания, Андора, Централноафриканска република, Чили, Исландия, Косово, Либия, Лихтенщайн, Монголия и Панама. Министрите ще изслушат жени с ирански произход, казаха от офиса на Джоли.
Външни министри от Германия, Чили, Нова Зеландия и Норвегия са сред 14-те, които ще се присъединят към Канада, каза правителствен източник. Франция ще се присъедини към призива, но външният министър Катрин Колона няма да може да участва, каза източникът.
Джоли обяви допълнителни санкции в сряда заради нарушенията на човешките права в Иран, насочени срещу четири организации и шест лица, включително заместник-министъра на вътрешните работи на Иран Маджид Мирахмади.
Въпреки че настоящите вълнения не изглеждат близо до свалянето на иранското правителство, ситуацията породи международна загриженост, тъй като преговорите за ядрените способности на Иран изглеждат в задънена улица и Техеран подкрепи руската инвазия в Украйна.
Иран обвини страните, които изразиха подкрепа за протестите, в намеса във вътрешните му работи.

Станете почитател на Класа