Министрите на отбраната на Япония, Австралия и САЩ осъждат ученията на Китай до Тайван

Министрите на отбраната на Япония, Австралия и САЩ осъждат ученията на Китай до Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.10.2022
  • Share:

Японският министър на отбраната Хамада Ясуказу, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и австралийският вицепремиер и министър на отбраната Ричард Марлс по време на разговори, проведени на 1 октомври в Хавай, осъдиха действията на Китай по време на августовските учения близо до Тайван, при които изстреляните балистични ракети паднаха в рамките на изключителната икономическа зона на Япония, се казва в изявление на японското министерство на отбраната в неделя.
„Министрите отново подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток. Те споделиха загрижеността си относно ситуацията в Източно и Южнокитайско море и потвърдиха, че се противопоставят на всякакви едностранни опити за промяна на статус кво със сила или някакви едностранни действия, които целят да повишат напрежението в района", се казва в изявление на министерството.
Министрите също потвърдиха намерението на Япония, САЩ и Австралия да разширят и засилят тристранното обучение и дейности, по-специално, както и да насърчат сътрудничеството в областта на отбранителната техника и технологиите и ефективно да обменят информация с оглед подобряване на тристранната оперативна съвместимост. Освен това Хамада, Остин и Марлс се споразумяха „да съгласуват стратегиите на трите страни, за да продължат да работят в тясно сътрудничество и да останат ангажирани с региона, за да реализират свободен и отворен Индо-Тихия океан и да поддържат и укрепват базирания на правила международен ред".
В началото на август Китайската народноосвободителна армия започна широкомащабни военни учения с ракетни стрелби в шест района на водите на Тайван. Те започнаха ден след края на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, което предизвика остра реакция от страна на Пекин.
Заради планираната стрелба китайските власти предупредиха да не се допуска граждански самолети и кораби да навлизат във въпросните шест зони. Според японското министерство на отбраната пет от изстреляните от Китай балистични ракети Dongfeng са паднали в изключителната икономическа зона на Япония на 4 август.

Станете почитател на Класа