"Измама" без "никаква правна сила". Вторият ден от "псевдореферендумите" в Украйна

"Измама" без "никаква правна сила". Вторият ден от "псевдореферендумите" в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2022
  • Share:

Световни лидери и международни организации осъдиха така наречените референдуми за присъединяване към Руската федерация, които се провеждат в четири украински области вече втори ден.

Международно непризнатите референдуми в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, се провеждат на фона на най-големия конфликт в Европа от края на Втората световна война.

 

Митинг и концерт се провеждат на 23 септември в подкрепа на организираните от Русия референдуми в окупираните райони на Украйна в Севастопол, Крим, където Москва организира подобен вот през 2014 г. след завземането на региона със сила от Украйна.

Митинг и концерт се провеждат на 23 септември в подкрепа на организираните от Русия референдуми в окупираните райони на Украйна в Севастопол, Крим, където Москва организира подобен вот през 2014 г. след завземането на региона със сила от Украйна.

 

Те бяха определени от Украйна, Запада и ООН като фалшиви, тъй като противоречат на Устава на ООН и се твърди от някои местни власти, че избирателите са били заплашвани. Няма независими наблюдатели, а много от жителите са избягали след края на февруари, когато започна войната.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в събота, че „служители на „избирателните комисии“, придружени от въоръжени военнослужещи от армията на Руската федерация“, събират подписи на местни жители директно в домовете им.

 

Реакциите

Президентът Володимир Зеленски призова света да осъди "псевдореферендумите", предназначени да анексират украински земи. „Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите – те ще бъдат недвусмислено осъдени“, каза Зеленски във вечерното си обръщение към нацията на 23 септември.

Във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън остро осъди този ход и предупреди, че ще последват още санкции за Москва. „Референдумите в Русия са измама – фалшив претекст за опит за анексиране на части от Украйна със сила в грубо нарушение на международното право“, каза Байдън на 23 септември.

„Ще работим с нашите съюзници и партньори, за да наложим допълнителни бързи и сериозни икономически разходи на Русия“, добави той в изявление.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът ще увеличи помощта си за Киев в отговор на "фиктивния" референдум.

Групата на седемте индустриализирани икономики Г-7 на 23 септември осъди референдумите като "измама" без "никаква правна сила или легитимност".

„Ние никога няма да признаем тези референдуми, които изглеждат като стъпка към руска анексия, и никога няма да признаем предполагаема анексия, ако се случи“, се казва в изявление на лидерите на Г-7.

 

Как протича гласуването

 

ласуването, обявено тази седмица, след като Русия обяви частична мобилизация, дойде след като украинските сили казаха, че си връщат територия в същите региони, които Москва иска да анексира. Четирите региона представляват около 15 процента от Украйна или площ с размера на Унгария.

Украински официални лица казаха, че на хората е забранено да напускат някои окупирани райони до края на петдневния вот. Съобщава се, че военни и представители на проруските власти обикалят домовете на избирателите, за да събират подписи. Избирателните секции ще работят само на петия ден, 27 септември, като властите се позоваха на съображения за сигурност.

Сергей Гайдай, областният управител на Украйна в Луганск, каза в публикация в Телеграм, че руските власти са забранили на хората да напускат за няколко дни, за да осигурят гласовете.

„Имаме сигнали от хора, че т. нар. „комисии за гласуване“, идващи по жилищата за записване на вота, са придружени от хора с оръжие... Ако не се отворят вратите на апартаментите, заплашват да ги разбият“, каза той, като добави, че всеки, който е гласувал с "Не", е бил записан в книга от комисарите.

В Херсон Сергий Хлан, украински депутат в регионалния съвет, каза пред РСЕ/РС на 23 септември, че избирателните секции, открити от назначените от Русия служители в региона, са останали почти празни, което ги е накарало да започнат да обикалят от къща на къща за събиране на гласове "на дуло".

Кремъл не прикри истинската си цел по отношение на гласуването, като говорителят Дмитрий Песков каза пред репортери в Москва на 23 септември, че е „убеден“, че Русия ще продължи „доста бързо“ с превземането на регионите, ако гласуването е успешно .

Включването на четирите зони би позволило на Москва да приеме евентуални опити за освобождението им от Украйна като атака срещу самата Русия. Украйна казва, че никога няма да приеме превземането на територии от Русия.

Москва е депортирала около 1,6 милиона украинци от тези региони в Русия, според западни оценки, като същевременно е транспортирала руски граждани на украинска територия.

 

0aazszs

 

Кремъл също така е иззел личните и биометричните данни на стотици хиляди украински граждани в така наречените „филтрационни лагери“, създавайки възможност според експерти за манипулиране на бюлетините.

Николай Булаев, заместник-председател на руската Централна избирателна комисия, каза, че очаква "стотици хиляди" украинци в момента в Русия да вземат участие в референдума.

Русия проведе подобен незаконен вот през 2014 г., след като окупира украинския регион Крим. Много малко страни са приели резултатите от вота.

 

След мобилизацията

 

Зеленски призова украинците в окупираните региони да подкопаят референдумите и да споделят информация за хората, които провеждат „този фарс“ и призова жителите да се опитат да избегнат мобилизацията на Москва.

„Скрийте се от руската мобилизация по всякакъв начин“, каза Зеленски. „Избягвайте наборните писма. Опитайте се да стигнете до свободната територия на Украйна".

Съобщението за мобилизация предизвика изселване на боеспособни руски мъже, които се опитват да напуснат страната, като трафикът на граничните пунктове с Финландия и Грузия се увеличи и цените на самолетните билети от Москва скочиха.

Станете почитател на Класа