П.Сиярто за газовото сътрудничество с руския Газпром

П.Сиярто за газовото сътрудничество с руския Газпром
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2022
  • Share:

Унгарският външен министър Петер Сиярто приветства сътрудничеството на страната си с руския енергиен гигант Газпром, след среща с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на 77-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.
"Имаме много широко сътрудничество в областта на енергетиката. За нас е изключително важно да гарантираме, че енергийните доставки на страната са безопасни. Бихме искали да избегнем ситуация, при която всяко унгарско домакинство, семейство или компания ще бъде ограничено в използването на газ или петролни продукти." каза Сиярто пред репортери след разговорите
"Нашето сътрудничество с "Газпром" протича много коректно. От 1 септември ежедневно получаваме увеличения обем доставки на газ. Над вече договорения обем получаваме 5,8 милиона кубически метра газ по газопровода „Турски поток", продължи министърът.
Той описа "Турски поток" като "в общи линии единственият безопасен, надежден и предвидим маршрут за настоящите доставки на газ за Унгария ".
„Днес изразих своята признателност както към България, така и към Сърбия за осигуряването на безопасен транзит, както и, разбира се, към турските колеги. Надяваме се, че това сътрудничество с Газпром ще продължи според договора, който сме подписали", каза Сиярто.
Сиярто планира да се срещне с шефа на Росатом Алексей Лихачов във Виена следващата седмица.
„Получихме окончателното разрешение за изграждане на нашата нова атомна електроцентрала въз основа на договора с „Росатом". Ще се срещна с главния изпълнителен директор на „Росатом" Алексей Лихачов в понеделник във Виена в рамките на конгреса на Международната агенция за атомна енергия. Ще съставим график за следващите месеци и години, основно, за да завършим проекта до 2030 г.", каза той пред репортерите.
В момента АЕЦ "Пакш", построена по съветски проект, работи с четири енергоблока с реактори ВВЕР-440. Разположен на 100 км южно от Будапеща, тя осигурява 49,6% от производството и повече от една трета от потреблението на електроенергия в републиката. Строителството на втория етап на АЕЦ "Пакш" се очаква да започне тази година след издаването на всички необходими разрешителни от Унгарската агенция за атомна енергия. До края на това десетилетие трябва да бъдат пуснати два нови реактора ВВЕР-1200. Проектът, чиято прогнозна стойност е 12,5 млрд. евро, се предвижда да бъде реализиран 80% за сметка на руски заем.

Станете почитател на Класа