Е.Раиси: Смъртта на Махса Амини трябва да бъде разследвана

Е.Раиси: Смъртта на Махса Амини трябва да бъде разследвана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2022
  • Share:

Смъртта в ареста на иранска жена, която предизвика широко разпространени протести, трябва да бъде неотклонно разследвана, каза президентът на Иран, въпреки че се оплака от западните „двойни стандарти" по отношение на човешките права.
Ебрахим Раиси каза на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН, че смъртта на Махса Амини, докато беше в ареста на моралната полиция, „със сигурност трябва да бъде разследвана". „Свързах се със семейството й при първата възможност и ги уверих, че ще продължим неотклонно да разследваме този инцидент. Нашата най-голяма грижа е защитата на правата на всеки гражданин.Властите правят това, което трябваше да направят и че отговорността сега е в ръцете на съдебната власт."
Правозащитни групи се опасяват, че най-малко 31 души са загинали в шест дни на протести, предизвикани от смъртта на 16 септември на 22-годишната кюрдка. В четвъртък протестиращи подпалиха полицейски участъци и превозни средства в няколко града, а Иран спря интернета в части от Техеран и Кюрдистан и блокира достъпа до платформи като Instagram и WhatsApp в опит да ограничи нарастващото протестно движение.
Иранските жени излязоха на улиците, за да изгорят забрадките си и да подстрижат косите си.
Амини беше задържана за предполагаемо носене на забрадка хиджаб по „неправилен" начин. Активисти казаха, че жената, чието кюрдско име е Джина, е получила смъртоносен удар в главата, твърдение, отречено от властите, които обявиха разследване. Полицията продължава да твърди, че тя е починала от естествена смърт, но семейството й подозира, че е била подложена на побой и изтезания.
Раиси се опита да смени плочата като попита за полицейски стрелби в САЩ. „Бяха ли разследвани всички тези смъртни случаи?".
Обхватът на продължаващите безредици в Иран, най-лошите от няколко години, все още остава неясен, тъй като протестиращите в повече от дузина градове - изливащи гнева си срещу социалните репресии и нарастващите кризи в страната - продължават да се сблъскват със силите на сигурността и паравоенните.
Протестите прераснаха в открито предизвикателство към правителството, като някои иранци призовават за падането на самата Ислямска република. Това са най-сериозните демонстрации от 2019 г., когато избухнаха протести заради правителственото увеличение на цената на бензина. САЩ наложиха санкции на полицията за морал и лидерите на други ирански агенции за сигурност в четвъртък, заявявайки, че те „рутинно използват насилие за потискане на мирни протестиращи".
Раиси, който ръководеше съдебната система на страната, преди да стане президент, се обърна официално към Общото събрание в сряда, и каза, че лоши неща се случват на хората в ръцете на властите навсякъде, правейки неясни препратки към САЩ и Обединеното кралство. Той призова за „еднакъв стандарт" по света при справяне с такива смъртни случаи от ръцете на властите.

Станете почитател на Класа