Япония се отваря за туристи след над две години затваряне за Covid

Япония се отваря за туристи след над  две години затваряне за Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2022
  • Share:

Япония обяви, че ще премахне строгите Covid ограничения за чуждестранни туристи, отваряйки отново границите след две години и половина.
Премиерът Фумио Кишида каза в четвъртък „Пандемията е прекъснала свободния поток на хора, стоки и капитали, които са помогнали на нацията да процъфтява. Но от 11 октомври Япония ще облекчи мерките за граничен контрол, за да бъде наравно със САЩ, както и ще възобнови безвизовото и индивидуалното пътуване". Кишида. е в града за Общото събрание на ООН.
Япония, заедно с Китай, се задържа в продължаващите строги ограничения за посетители, докато голяма част от света се отдръпна от пандемията. Но за разлика от Китай, Япония никога не е налагала строго блокиране по време на кризата.
Туристите, които идват в Япония, ще се радват на слаба йена, която падна толкова ниско спрямо долара, че финансовото министерство се намеси на валутния пазар в четвъртък за първи път от 1998 г. Връщането на програмата за премахване на визите, спряна през март 2020 г., ще възстанови лесния достъп на рекордните 31,9 милиона чуждестранни посетители в страната през 2019 г. От юни Япония разреши на туристите да посещават страната на групи, придружени от водачи, изискване, което беше допълнително смекчено да включва самостоятелни пакетни обиколки.
Кишида встъпи в длъжност преди година, знаейки, че предполагаемото неправилно боравене с пандемията бе ключов фактор за подкопаване на общественото доверие" в правителството на неговия предшественик. Той беше изключително внимателен да не повтори тези грешки.
В Япония са регистрирани общо около 42 600 смъртни случая от коронавируса – значително по-нисък процент от много други страни – и 90% от жителите на възраст 65 и повече години са получили три ваксини.
Няма закон, който да задължава хората да носят маски, но те все още са почти повсеместни на обществени места като влакове и магазини, като много японци дори преди пандемията бяха готови да носят маски когато са болни.
Въпреки че завръщането на масовия туризъм би трябвало да даде лек тласък на японската икономика, ползите вероятно ще бъдат ограничени от политиката на Китай за нулев Covid. Голяма част от икономическата полза преди пандемията идваше от големия брой китайски посетители, идващи и харчещи много пари за технологични продукти и козметика. Но в момента китайските граждани се сблъскват със собствените си ограничения за пътуване у дома и няма да пътуват до Япония в големи количества.
Лиз Ортигера, главен изпълнителен директор на Тихоокеанската азиатска туристическа асоциация, каза, че „търсенето от Европа все още може да е потиснато поради увеличението на разходите за живот в Европа, причинено от руско-украинската криза, плюс нарастващите разходи за гориво, което повишава разходите за въздушен транспорт".

Станете почитател на Класа