Global Times: Америка се лекува от инфлацията, заразявайки с нея останалия свят

Global Times: Америка се лекува от инфлацията, заразявайки с нея останалия свят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Повишаването на ставките на Федералния резерв на САЩ доведе до укрепване на щатския долар, пише Global Times. В същото време обменните курсове на другите страни паднаха до многогодишните дъна. Агресивната монетарна политика на Америка отново е за сметка на целия останал свят, който е уморен от хегемонията на долара и вече започна да предприема стъпки за заместването му.

 

 

Някога казваха, че когато Америка кихне, целият свят вече е настинал.

Изводът беше, че ако икономиката на САЩ се срине, икономиките на всички други страни ще се сринат с нея. През 1929 г. загубата на доверие в американския фондов пазар предизвика срив на Уолстрийт и допринесе за началото на Голямата депресия. По същия начин, предизвиканата от САЩ световна финансова криза от 2008 г. доведе директно до Голямата рецесия и европейската дългова криза.

Днес глобалната икономика отново е заплашена от финансов трус, който се разпространява от Америка: този път това е силният долар.

Петролът и газът се търгуват в щатски долари и всяко увеличение на цената на енергията има пряко въздействие върху почти цялата световна икономика и води до по-висока инфлация, посочва Global Times.

Парадоксално е, но силният долар увеличава цената на стоките в сравнение с другите валути. Федералният резерв на САЩ се опитва да ограничи вътрешната инфлация чрез укрепване на долара чрез повишаване на собствените си лихвени проценти.

Това е добра новина за американците, но не и за останалия свят.

Високите лихвени проценти върху долара помагат на Америка, но също така вредят на световната икономика. Федералният резерв със своите мерки доведе до необичаен ръст на долара, за което отново плаща целият свят, пише вестникът.

Укрепналият долар направи другите валути по-малко привлекателни за инвеститорите.

Еврото падна до най-ниското си ниво спрямо долара от две десетилетия.

Японската йена се срина до най-ниското си ниво от почти четвърт век. Възможно е лирата стерлинги скоро да падне до паритета за първи път от 37 години, отбелязва Global Times.

Централните банки на другите страни могат да противодействат на укрепването на долара, като повишат собствените си лихвени проценти, но това е само краткосрочна мярка.

В дългосрочен план е необходимо сериозно да се помисли как светът да се отдалечи от зависимостта от долара и да премине към нова система на взаимни разплащания. Въпреки че доларът се счита за една от най-силните валути в света, обменният му курс може да доведе до дестабилизация на света извън Съединените щати.

Дойде време да се търси алтернатива на хегемонията на долара и вече са направени първите стъпки в тази посока.

Например Русия, Китай, Индия и Саудитска Арабия вече частично търгуват в рубли, юани и рупии като алтернатива на американската валута.

Докато другите страни страдат, Америка ще продължи безмилостно да следва същия път, за да защити своята вътрешна икономика, независимо от последствията за другите страни.

 

Global Times: Америка се лекува от инфлацията, заразявайки с нея останалия свят

 

 

Америка се лекува от инфлацията, заразявайки с нея останалия свят, заключава авторът.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа