Украйна се готви да обвини Русия пред най-висшата световна инстанция - Общото събрание на ООН

Украйна се готви да обвини Русия пред най-висшата световна инстанция - Общото събрание на ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Двама служители на ОССЕ са осъдени на затвор в Луганск, Донецк и Луганск искат бързо присъединяване към Русия

 

 

Докато украинските войски продължават да напредват в източната част на страната, ракетен удар в южната част на Украйна разби повече от 100 прозореца на сграда на атомна електроцентрала. Германия ще достави още самоходни гаубици на Украйна, а според военни експерти руският президент Владимир Путин все повече разчита на импровизации заради големите загуби. Кремъл все повече се фокусира върху набирането на зле подготвени доброволци в нередовни импровизирани части, пишат британски специалисти. 208-ият ден от войната накратко: 

Украйна ще отправи жалбата си срещу руската война пред Общото събрание на ООН

Украйна отправя жалбата си срещу агресивната война на Русия към най-висшата световна инстанция - Общото събрание на ООН. Това ще е важен ден и подготвям речта си чрез видеовръзка, каза президентът Володимир Зеленски за началото на Общия дебат на ООН в Ню Йорк във вторник. "Ще има важни сигнали от нашата държава", обяви той в обръщение, излъчено от Киев в понеделник вечерта.

Предвидено е украинският лидер да говори в сряда - по изключение чрез видеовръзка, а не от трибуната на Общото събрание. Русия се опита да разреши на Зеленски да говори само в предвидимо малко вероятния случай, че той ще дойде лично в Ню Йорк. Това условие беше отхвърлено от мнозинството от държавите членки, така че украинският държавен глава ще бъде свързан онлайн.

Ракета попада в близост до атомната електроцентрала в Пивденнукраинск

Според Киев руска ракета е попаднала в близост до атомната електроцентрала "Пивденнукраинск" в Южна Украйна. Според оператора около стотина прозореца на завода са били изпочупени от силата на експлозията. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че застрашава целия свят. „Пивденнукраинск“ е втората по големина атомна електроцентрала в Украйна.

 

Кратерът, причинен от взрива в Пивденноукраинск. Снимка: Енергоатом/Telegram

 

Кратерът, причинен от взрива в Пивденноукраинск. Снимка: Енергоатом/Telegram

 

Донецк и Луганск искат бързо присъединяване към Русия

С оглед на украинското настъпление в подкрепяните от Москва сепаратистки региони Луганск и Донецк започва кампания за бързо присъединяване към Русия. В така наречената Луганска народна република орган, кръстен Гражданска камара, призова местното ръководство да проведе скоро референдум за анексиране. Малко по-късно в Донецката народна република гражданската камара отправи същото искане, както съобщи руската информационна агенция ТАСС. В Херсонска област населението също настоява за референдум, казва Кирил Стремусов, назначен от Русия ръководител на администрацията.

Украйна ще получи още четири самоходни гаубици от Бундесвера

Киев ще получи още четири самоходни гаубици от германските въоръжени сили за отбранителната си кампания срещу Русия. Министерството на отбраната в Берлин обяви, че доставката ще започне незабавно. Самоходната гаубица 2000 е тежко артилерийско оръдие с обсег на действие до 40 км. Доставката трябва да включва и пакет с боеприпаси.

Германия: Няма промяна в курса за доставка на бойни танкове

Що се отнася до доставката на западни бойни танкове, за която Украйна често настоява, лидерът на социалдемократите Кристиан Линднер не вижда промяна в курса на германското правителство. Запитан за изявленията на външния министър Аналена Бербок, Линднер заяви, че е направил проверка във федералното правителство и официално е попитал дали е имало конкретна промяна в позицията на отделните ведомства. „Това не може да бъде потвърдено", каза още федералният министър на финансите. Доколкото му било известно, на срещата на съюзниците в Рамщайн е постигнато съгласие да се разчита на пръстеновидна замяна „и да не се доставят бойни танкове западно производство и дизайн". Това продължава да бъде линията на социалдемократите. 

Експерти: Путин залага все повече на алтернативи на редовните войски

Според военни експерти руският президент Владимир Путин все повече разчита на импровизации заради големите загуби. Кремъл все повече се фокусира върху набирането на зле подготвени доброволци в нередовни импровизирани части, вместо да ги използва като резервисти или заместители на редовните руски войски, пишат анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

 

Продължава ексхумирането на намерените край Изюм тела. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV

 

Продължава ексхумирането на намерените край Изюм тела. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

 

Експертите виждат една от причините за това във влошените отношения на Путин с неговото собствено военно ръководство и министерството на отбраната през лятото, особено след последните териториални загуби. Формирането на такива импровизирани части ще доведе до допълнително напрежение, неравенство и липса на сплотеност сред войсковите части, се казва още в доклада на ISW. Предвид краткото им обучение те имат „малка ефективна бойна мощ".

Лондон: Руските военновъздушни сили са подложени на все по-голям натиск в Украйна

Според британски оценки руските военновъздушни сили също са подложени на нарастващ натиск. През последните десет дни Русия очевидно е изгубила четири изтребителя, с което общият брой на свалените самолети от началото на атаката в края на февруари е 55, съобщи Министерството на отбраната в Лондон, позовавайки се на разузнавателни данни. 

Увеличението на загубите може да се дължи отчасти на това, че руските военновъздушни сили поемат по-големи рискове, за да подкрепят сухопътните сили, които са подложени на натиск от страна на украинските настъпления от близко разстояние, се казва в доклада. Към това се прибавя и лошата ситуационна осведоменост на руските пилоти.

Луганск: Двама служители на ОССЕ са осъдени на затвор

В контролираната от Русия крепост на сепаратистите в Източна Украйна - Луганск, съдът осъди двама местни служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на по 13 години затвор. Присъдите са произнесени за предполагаем шпионаж в полза на Украйна и САЩ, както съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС. Един от служителите на ОССЕ е събрал „доказателства за движението на военно оборудване и оръжия, както и за преместването на части" в периода от август 2021 г. до април 2022 г. Във Виена генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид призова за „незабавно и безусловно освобождаване" на двамата осъдени и на още един техен колега.

От 2014 г. насам ОССЕ отговаряше, наред с другото, за наблюдението на договореното изтегляне на оръжия по фронтовата линия между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия. Мисията на наблюдателите прекрати дейността си с началото на руската инвазия.

 

 

Станете почитател на Класа