Дните на долара са преброени, Русия и Китай подготвят неговата замяна

Дните на долара са преброени, Русия и Китай подготвят неговата замяна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Времето на хегемонията на долара неумолимо върви към края си, пише JB Press. Страни като Русия и Китай увеличават разплащанията в национални валути. Не последна роля в това отношение изиграха западните санкции, отбелязва авторът на статията.

Превод от JB Press, Япония:


Глобалната финансова и икономическа система е на кръстопът.

Русия бързо възстановява вноса от Китай

Вносът на Русия от Китай намаля от март тази година спрямо същите периоди на предходната година, но през юли се увеличи рязко с 20% (спрямо юли 2021 г.). Вносът на машиностроителни продукти, който представлява 20% от целия руски внос, се е увеличил с 20%, докато вносът на превозни средства и оборудване, който представлява малко под 10%, се е увеличил с 43%.

Китайските износители преминават към юани

След началото на украинската криза значителна част от разплащанията за износ от Русия за Китай преминаха в юани. Но китайските износители не бързаха да възприемат тази тенденция и направиха разплащанията си с руските купувачи на базата на долари по старомодния начин. В резултат китайският износ за Русия беше намален поради санкциите, наложени от западните страни. Въпреки това, наскоро започнаха да се формират условия, позволяващи на китайските експортни организации и компании да конвертират своите плащания в юани, което имаше много положително въздействие върху износа на Китай за Русия.

Важна роля за това изигра международната междубанкова платежна система на китайското правителство „CIPS“, която работи от 2015 г. Към юни тази година 1341 банки участват в CIPS, включително големи западни банки като японските мегабанки, Deutsche Bank и JPMorgan Chase.

Руските банки, които бяха изключени от SWIFT, масово се присъединиха към CIPS, което накара китайските експортни компании да конвертират своите разплащания в юани. Износът от Китай за Русия бързо тръгна нагоре и вече се възстанови до предишното ниво.

Към средата на юли 23 руски банки бяха свързани към CIPS, а «Газпром-банк», дъщерно дружество на държавния мегахолдинг «Газпром», също се готви да се свърже.

Според проучване на SWIFT делът на разплащания в юани извън континентален Китай е бил само 0,6% в Русия през април, но е скочил 6,5 пъти до 3,9% до юли.

В световната класация Русия е на трето място по отношение на разплащанията с Китай в юани след Хонконг (71%) и Обединеното кралство (6%).

Дори валутите за разплащания в света в момента да се диверсифицират, хегемонията на долара със сигурност няма да приключи в близко бъдеще.

Но остава фактът, че световната финансова и икономическа система е на кръстопът.

Сега е важно за всички глобални играчи да следят отблизо тенденциите в развитието и да мислят как тази система може да бъде трансформирана през следващите 10-20 години.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа