Уилям Бар защити ФБР за претърсването на Мар-а-Лаго

Уилям Бар защити ФБР за претърсването на Мар-а-Лаго
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.09.2022
  • Share:

Бившият главен прокурор Уилям Бар се застъпи в защита на съдебното искане на ФБР и Министерството на правосъдието (DoJ) за претърсване на къщата и кънтри клуба на Доналд Тръмп във Флорида миналия месец, като каза, че документите, иззети при претърсването, изглежда подкрепят твърденията на отдела за риск за националната сигурност.
„С излизането на повече информация, действията на отдела изглеждат по-разбираеми. Струва ми се, че са били водени от загриженост за изключително чувствителна информация, разпръсната из кънтри клуба, и им бяха необходими почти две години, за да си я върнат", каза Бар пред New York Times в интервю.
Бившият главен прокурор, който подаде оставка през декември 2020 г., когато Тръмп засили твърденията си, че изборите са фалшифицирани, също отхвърли призива на Тръмп за независим преглед на материалите, конфискувани от Мар-а-Лаго.
Бар става все по-критичен към Тръмп, откакто напусна поста, въпреки че отказа да повдигне наказателни обвинения срещу бившия президент за предполагаемо руско споразумение по време на изборите през 2016 г., докато той беше главен прокурор при Тръмп. Бележка на Министерството на правосъдието от 2019 г., публикувана миналия месец, показа, че прокурорите са стигнали до заключението, че нито едно от действията на Тръмп по това време не е подлежащо на преследване съгласно наказателния закон.
По отношение на сегашния спор относно класифицираните документи, Бар каза, че му е трудно да се замисли за него, при толкова много чувствителни материали и изглежда има много подигравки на правителството относно секретните материали, но не беше сигурен относно потенциала за наказателно преследване.
„Министерството на правосъдието, сега оглавявано от главния прокурор на Джо Байдън, Мерик Гарланд, трябва да помисли за въздействието върху страната на прецедента, създаден чрез съдене на бивш президент. Предвид факта, че това е бивш президент, като се има предвид състоянието на нацията и като се има предвид фактът, че правителството си върна документите, наистина ли има смисъл да се завежда дело? Това е въпрос на благоразумна преценка?", каза Бар.

Станете почитател на Класа