Учени: Предотвратяване изчезването на дървета или глобална еко-катастрофа

Учени: Предотвратяване изчезването на дървета или глобална еко-катастрофа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.09.2022
  • Share:

Учените издадоха спешно „предупреждение към човечеството за глобалното въздействие на изчезването на дървета".
Нов документ прогнозира тежки последици за хората, дивата природа и екосистемите на планетата, ако масовата загуба на дървета продължи. „Миналата година публикувахме доклад за състоянието на дърветата в света, където показахме, че най-малко 17 500 дървесни вида, около една трета от 60 000 дървесни вида в света, са изложени на риск от изчезване. Ако не действаме сега, това ще повлияе на човечеството, нашите икономики и поминък. От екологична гледна точка това ще има катастрофално въздействие върху планетата", каза Малин Ривърс, водещ автор на доклада и ръководител в Botanic Gardens Conservation International (BGCI).
Съвместното предупреждение от BGCI и Global Tree Specialist Group на Комисията за оцеляване на видовете на Международния съюз за опазване на природата (IUCN SSC) е подкрепено от 45 учени от повече от 20 страни, включително Обединеното кралство, САЩ, Индия и Хаити, с призиви за действие, подписани от повече от 30 ботанически градини, дендрариуми и университети.
Световните гори допринасят за глобалната икономика с 1,3 трилиона долара. Дървесината е най-ценната стока, но недървесните продукти, като плодове, ядки и лекарства, създават 88 милиарда долара в световната търговия. От наличните за глобална консумация плодове 53% идват от дървета.
В световен мащаб повече от 1,6 милиарда души живеят в рамките на 5 км (3 мили) от гори и разчитат на тях за работа и пари. В развиващите се страни горите осигуряват до 25% от доходите на домакинствата.
„Някои хора живеят в гората и я използват за препитание, за храна, подслон и лекарства. Много повече хора използват горите за доходи, за да продават неща, които събират или правят от гората. Всички тези хора ще бъдат пряко засегнати от загубата на дърветата. Много дървета също имат специално духовно или културно значение. Когато тези дървесни видове се изгубят, това културно наследство също се губи, като дърветата на драконовата кръв в Йемен или баобабите в Мадагаскар", каза Ривърс
Мащабното изчезване на дървесни видове би довело до големи загуби на биоразнообразие. Половината от животинските и растителни видове в света разчитат на дървета като свое местообитание, като горите съдържат около 75% от видовете птици, 68% от видовете бозайници и до 10 милиона вида безгръбначни. Зависимите от горите видове вече са намалели с около 53% от 1970 г. насам. „Когато разглеждаме рисковете от изчезване за бозайници или птици, това стои в основата на загуба на местообитания, а загубата на местообитания често е загуба на дървета", каза Ривърс. „Ако не се грижим за дърветата, няма начин да се грижим за целия останал живот там."
Изчезването на един дървесен вид може значително да промени една екосистема, причинявайки ефект на доминото в нейната способност да функционира. Когато например евкалиптовите и двукрилите дървета биват унищожени, горите са изложени на по-голям риск от пожари, вредители и болести. Горите осигуряват 50% от съхранението на въглерод в света, така че по-нататъшното изчезване на дървета ще намали способността ни да се борим с климатичните промени. Това е вярно за много от екологичните функции - за осигуряване на местообитания за животните, стабилизиране на почвата, устойчивост на вредители и болести, устойчивост на бури и неблагоприятни метеорологични условия. Загубвайки разнообразието на дърветата, ние също ще загубим разнообразието във всички организми: птици, животни, гъби, микроорганизми, насекоми.
Преди конференцията на ООН за биоразнообразието Cop15 в Монреал през декември, учените зад документа призовават за повече защита на държавно ниво на дърветата по света, включително засилване на ролята на дърветата в политиката за околната среда и климата.

Станете почитател на Класа