Кремъл дължи заплати на войниците си?

Кремъл дължи заплати на войниците си?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.09.2022
  • Share:

Тъй като руската армия изпитва недостиг на войници, Кремъл принуждава държавните компании да набират персонал, съобщават украински военни. Лондон съобщава, че войниците на Путин не получават част от заплатите си. Американски институт обяснява стратегията зад настъплението на Киев, а канцлерът на Германия Олаф Шолц изважда Русия от списъка на сериозните доставчици на енергия. Преглед на 193-ия ден от войната.

Руският генерален щаб: 50 000 паднали руснаци

По данни на украинския генерален щаб от февруари тази година досега от руска страна са паднали 49 500 войници - 450 само за последните 24 часа. Според Сергей Сумленни, бивш директор на фондация Böll в Киев, сред загиналите има и много украинци, които са били призовани в окупираните от Русия територии, или членове на малцинства в Русия.

Руски войници, наети във фирми?

Според генералния щаб в Киев в момента Кремъл засилва натиска върху държавните компании да набират войници за войната сред служителите си. На държавните предприятия са били представени "нови норми" за подбор на "доброволци", съобщи Генералният щаб. Според доклада на Руската железопътна компания например е наредено да потърси до 10 000 нови кандидати за временен договор сред своите служители. Както пише Kyiv Independent, те ще подпишат шестмесечни договори и ще получават по 5100 долара на месец.

Лондон: Войските на Кремъл чакат заплати

Британското министерство на отбраната обаче обяснява продължаващите проблеми с морала и дисциплината в руската армия с факта, че не им се изплащат обещаните възнаграждения. „Заедно с умората и големия брой жертви и проблемите със заплащането вероятно ще останат една от основните критики към руските войници в бойните действия", се казва в доклада на организацията в Лондон. 

В руската армия доходите на войниците се състоят от скромна основна заплата, допълвана от различни бонуси и надбавки. Лондон посочва три причини, поради които парите не достигат: неефективна военна бюрокрация, необичаен правен статут на „специалната военна операция" и открита корупция сред командирите.

Институт на САЩ: южната офанзива е насочена към военната логистика

Според Institute for the Study of War украинската контраофанзива в южната част на страната е насочена главно към засягане на логистичния и военния потенциал на Русия. Аналитичният център цитира думите на съветника на украинския президент Олексий Арестович пред Wall Street Journal, че сегашната цел на украинските сили в южната част на страната е „систематично да изтощават армията на Путин" и че украинските войски бавно и систематично ще унищожават оперативната система за логистично снабдяване на Русия с артилерийски и прецизни оръжейни удари. Институтът обяснява, че украинските военни атакуват руските наземни комуникационни линии, оборудване и персонал, както и логистиката в Южна Украйна. Местни кадри от социалните медии потвърждават ефективни украински атаки в Херсонска област, анализира мозъчният тръст.

Индикации за руски обстрел на атомна електроцентрала

Русия може да е причината за повредата на украинската атомна електроцентрала в Запорожие. За това подсказва видеоклип, публикуван от руския независим разследващ уебсайт The Insider. Според сайта видеоклипът е от нощта на 2 септември и показва как руска ракетна установка изстрелва ракети от близост до електроцентралата. Международни инспектори са на мястото на атомната електроцентрала от четвъртък, но ситуацията там остава нестабилна.

Москва подновява обвиненията за биолаборатории

Междувременно Москва обвини САЩ, че преместват програми за биологични изследвания в райони, близки до руските граници. „Пентагонът е готов в близко бъдеще да прехвърли незавършените в Украйна програми в други постсъветски държави, както и в източноевропейски страни като България, Чехия и балтийските държави", цитира руската агенция ТАСС думите на генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на отдела за радиационна, химическа и биологическа защита на руските въоръжени сили. „Разширяването на мрежата от биолаборатории, които могат да се използват за разработване и съхранение на компоненти на биологични оръжия, представлява заплаха за военната сигурност на Руската федерация“. 

Кремъл: ЕС е виновен за спирането на „Северен поток“ 

След спирането на доставките на газ по газопровода „Северен поток " Кремъл обвини ЕС. „Ако европейците вземат абсолютно абсурдно решение, според което отказват да поддържат своите съоръжения или по-скоро съоръженията, които принадлежат на „Газпром“, то това не е по вина на „Газпром“, а на политиците, които са взели решенията за санкциите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Преди изборите в Италия: Салвини се обявява против санкциите

Италианският десен популист Матео Салвини постави под въпрос санкциите на ЕС срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. Минаха няколко месеца, а хората „плащат сметките си двойно и четворно", докато след седем месеца война „руската хазна се пълни с пари", заяви лидерът на радикалната дясна партия "Лига" пред радиостанция RTL. Сегашният най-важен съюзник на Салвини, ръководителят на ултрадясната партия Fratelli d'Italia Джорджия Мелони, се дистанцира от думите му.

„Не е надежден доставчик": Шолц оттегля доверието си от Русия

Германският канцлер Олаф Шолц пък обвини руския президент Владимир Путин за тежката ситуация и в Германия заради агресивната му война в Украйна. „Страната ни е изправена пред труден период", заяви политикът при представянето на третия пакет от мерки на федералното правителство за облекчаване на нарастващите цени за гражданите. Войната има последици и за затрудненията в енергийните доставки, каза той: „Русия на Путин наруши договора", тя отдавна не изпълнява договорите си за доставка. „Русия вече не е надежден доставчик на енергия“, заключи германският канцлер. 

Украинският министър-председател бе в Берлин

Украинският министър-председател Денис Шмихал поиска повече доставки на тежки оръжия за страната си по време на посещението си в Берлин. По време на среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер Шмихал е подчертал колко е важно за страната му доставките на оръжие да бъдат „увеличени", съобщават от офиса му. Доставените от Германия самоходни гаубици Type 2000 и ракетни установки Mars II са се „доказали на бойното поле", заяви Шмигал.

 

Канцлерът на Германия Олаф Шолц прие в Берлин украинския премиер Денис Шмигал (вляво). Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

 

Канцлерът на Германия Олаф Шолц прие в Берлин украинския премиер Денис Шмигал (вляво). Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

На среща със Шолц Шмихал е отправил конкретни предложения на канцлера относно доставката на бойните танкове Leopard 2. „Предложихме начини, по които Германия може да снабди Украйна с тези танкове", каза Шмихал пред журналисти.

Станете почитател на Класа