Британските фермери след Брекзит ще трябва да плащат за нови ГКПП в ЕС

Британските фермери след Брекзит ще трябва да плащат за нови ГКПП в ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2022
  • Share:

Британски фермери, изнасящи добитък за континента, се опитват да създадат съоръжения за бюрокрични проверки от ветеринари във Франция, струващи милиони лири – и може дори сами да плащат за това.
Животновъдите във Великобритания не могат да изнасят расовите си говеда, овце и свине в ЕС, защото никой не е построил гранични контролни пунктове, където ветеринарите да проверяват животните, преди да влязат на единния пазар.
Нито една частна компания във Франция досега не е била готова да инвестира милионите евро, необходими за изграждането на съоръжение, спирайки британския износ за европейския континент след Брекзит.
Сега Националният съюз на фермерите (NFU) планира да анкетира фермерите дали сами ще помогнат за финансирането на съоръжението. Междувременно някои животновъди казват, че им остават само месеци преди да затворят експортните си операции, докато други се преместват в ЕС.
Джон Ройл, главен съветник по животновъдството към NFU, се опитва да спаси британски фермери, които се специализират в развъждането на расови говеда, овце и свине, които след това се използват за създаване на нови собствени стада.
„Това са животни с висока стойност, много търсени и с добро здраве. Те пътуват при по-добри условия, отколкото вие или аз бихме имали на ферибот или в тунела. Като вземете предвид какво струва Брекзит на страните от двете страни на границата, със скромна инвестиция бихме могли да възобновим търговията в полза както на британските, така и на европейските животновъди", каза той.
Проблемите с това да си трета страна станаха по-ясни за пътуващите в Дувър с шестчасовите закъснения миналия месец, причинени от проверки на британски паспорти и липса на гранични пунктове. Но пристанищата в Обединеното кралство и ЕС поне предприеха някои стъпки, за да се подготвят за бюрокрацията след Brexit, засягаща туристите. Не е така обаче за добитъка.
През 2019 г. Ройл започна да пише на пристанищата от Hook of Holland и Zeebrugge до Кале и Диеп, като ги молеше да създадат съоръжение, но никой от тях не прояви интерес. В крайна сметка той намери малка френска семейна фирма, наречена Qualivia, която беше готова да кандидатства за изграждане на съоръжение в Кале точно до пристанището. Qualivia, която Ройл описва като „наистина добри хора за добитъка", е получила разрешение от френските власти и очаква скоро да получи одобрение от Европейската комисия.
Но фирмата поиска гаранции, че ще възстанови разходите за изграждане на граничен контролен пункт, на фона на опасения за бъдещето на износа на добитък от Обединеното кралство. „На практика това, което правим сега, е да помагаме на Qualivia да намери средства за изграждането на тази инфраструктура. И това може да изисква инвестиция от британския бизнес. Което е нелепо нещо, нали? Заради Брекзит се налага да финансираме нашите собствени съоръжения във Франция, за да доставяме животните си на европейски клиенти", каза Ройл.

Станете почитател на Класа