Нанси Пелоси започна пътуването в Азия, без да споменава Тайван

Нанси Пелоси започна пътуването в Азия, без да споменава Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.08.2022
  • Share:

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси започна обиколка в Азия, но остават въпросителните дали тя ще включва Тайван. В прессъобщение в неделя Пелоси каза, че делегация ще пътува до Индо-Тихия океан, "за да потвърди силния и непоклатим ангажимент на Америка към нашите съюзници и приятели в региона".
Делегацията напусна Хаваите в неделя и ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Пелоси каза, че ще проведе "срещи на високо ниво в тези страни, за да обсъдят напредъка на споделените интереси и ценности, включително мира и сигурността". В прессъобщението не се споменава Тайван.
Пелоси е пристигнала в Сингапур късно вечерта в неделя, според данните от проследяването на полета. Тя е в града-държава на двудневно посещение, според телевизионния оператор CNA. Американската търговска камара в Сингапур трябваше да бъде домакин на прием с нея в понеделник следобед, съобщи нейният уебсайт.
Пелоси трябваше да посети Тайван през април, но пътуването беше отложено, след като тя се зарази с Covid-19. Последните доклади, според които Пелоси възнамерява да посети острова през август, разгневиха Пекин и предизвикаха заплахи за военни контрамерки. Някои анализатори казаха, че това е един от най-опасните моменти в отношенията между двете страни на пролива от десетилетия. Байдън, който не контролира действията на говорителя, тъй като Конгресът е равноправен клон на правителството, каза пред медиите, че военните не смятат, че това е добра идея.
Китай смята Тайван за отцепила се провинция, предназначена за обединение с континента, и категорично възразява срещу всички действия, които изглежда подкрепят Тайван като независима суверенна държава. В телефонен разговор, продължил повече от два часа, президентът на Китай Си Дзинпин предупреди Джо Байдън за „териториалната цялост на Китай". „Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него", каза Си.
САЩ официално нямат връзки с Тайван, но поддържат приятелски отношения и са законово задължени да предоставят оръжия за самоотбрана.
Правителството на Тайван няма да коментира посещението на Пелоси, тъй като балансира желанието си да запази безопасността на статуквото, като същевременно развива отношенията си със САЩ.
Населението на Тайван живее под заплахата от Китай в продължение на десетилетия и докато последните събития в Украйна засилиха безпокойството и подтикнаха засилени военни и цивилни приготовления, няма признаци за големи притеснения конкретно около посещението на Пелоси.
В събота Китай проведе необявени по-рано учения с бойни стрелби в Тайванския пролив, в най-тясната точка между Китай и главния остров на Тайван.

Станете почитател на Класа