Ракети за Украйна: могат ли HIMARS да обърнат хода на войната

Ракети за Украйна: могат ли HIMARS да обърнат хода на войната
  • Written by:  DW
  • Date:  
    26.07.2022
  • Share:

САЩ доставят на Киев модерни ракетни системи, които повишават значително мощта на украинската армия. С тяхна помощ тя вече поразява успешно цели дълбоко зад тила на врага. Какво могат установките HIMARS?

 

 

 

В края на юни Украйна съобщи, че е унищожила руска военна база в Изюм, в източната част на Донбас, при което са загинали най-малко 40 войници. Същата нощ при друг удар се твърди, че е бил убит и командир на елитен руски парашутен полк.

Това са първите руски жертви на HIMARS (съкращение от High Mobility Artillery Rocket System – високомобилна артилерийска ракетна система. Пълното ѝ обозначение е M142 HIMARS. Очевидно тя позволява на Украйна – за първи път след началото на руската инвазия на 24 февруари – да нанася удари дълбоко отвъд фронтовата линия. 

Вашингтон започна да изпраща HIMARS на Украйна през юни, когато Русия напредна в Донбас и Луганск. Оттогава американската ракетна система се превърна в изключително ценен актив за украинската армия. Киев твърди, че е нанесъл десетки удари по цели, в това число системи за противовъздушна отбрана и складове за боеприпаси.

В сряда американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ ще доставят още четири установки HIMARS, с което броят им ще нарасне на общо 16. 

"HIMARS вече донесоха огромно предимство на бойното поле", написа в Туитър на 9 юли министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. Повече такива установки ще засилят украинската военна мощ, допълни той.

Какво точно представлява HIMARS?

HIMARS е многоцелевата ракетна установка на концерна Локхийд Мартин. Производството ѝ започва през 1990-те години, а байното ѝ кръщение в американската армия е след 2000-та година. .

Пусковата установка може да бъде оборудвана с шест насочвани от GPS ракети със среден обсег на действие GMLRS. Това са управляеми ракети с обсег до 92 километра. Алтернативно установката може да бъде заредена с една управляема ракета от типа ATACMS – тогава тя може да поразява цели на разстояние до 300 километра. Вашингтон обаче не е доставил ATACMS на Украйна поради опасения, че украинците могат да се изкушат да нападат обекти на руска територия. Това би се възприело от Кремъл като сериозна американска намеса в конфликта.

HIMARS се обслужва от екипаж от трима души и се презарежда за пет минути. Тъй като е лека  и не е монтирана на верижен танк, тази ракетна система е бързо подвижна и лесно транспортируема. А това ѝ позволява да избягва бързи контраатаки. Тази стратегия е позната като "стреляй и бягай".

Една установка излиза около 5 милиона долара. САЩ, Румъния, Сингапур, Обединените арабски емирства, Йордания и сега Украйна са единствените държави, които разполагат с HIMARS в момента. Одобрени са продажби на Полша и Тайван, а миналата седмица Естония потвърди, че ще закупи до шест системи от САЩ, като част от пакет на стойност 500 млн. долара.

Системите HIMARS са били използвани преди това в Афганистан – срещу талибаните в провинция Кандахар, както и срещу "Ислямска държава" в Ирак по време на битката за Мосул.

Могат ли HIMARS да дадат стратегическо предимство?

В първите дни на руската инвазия в Украйна доставените от чужбина противотанкови оръжия, като NLAW и Javelin, се оказаха незаменими за защита срещу руските бронирани колони, движещи се към Киев или Харков. През последните месеци Русия бавно напредна в Източна Украйна, превземайки останалите украински градове в Луганск и голяма част от Донбас под градушка от артилерийски огън.

Украйна е превъзхождана при конвенционалната артилерия с максимален обсег до около 40 километра. Но HIMARS се оказаха от решаващо значение за повишаване на бойната мощ на украинската армия. Те ефективно поразяват ключови командни, комуникационни и логистични центрове, намиращи се далеч зад вражеските линии, като същевременно остават извън обхвата на вражеския огън.

Въздействието им очевидно се усеща от Русия, която изглежда не разполага с лесен начин за защита на войските и инфраструктурата си. В понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу даде заповед "да се приоритизира поразяването на вражеските ракетни и артилерийски оръжия с голям обсег на действие с високоточни оръжия".

 

Техническите данни на HIMARS

 

 

Украйна използва HIMARS за прекъсване на доставките на руска артилерия на фронта. Руските сили използват около 20 000 снаряда на ден, твърди доклад на "Роял Юнайтед Сървисиз Инститют". В началото на юли видеоклипове в социалните медии показаха нещо, приличащо на горящи складове за боеприпаси. Сред поразените обекти беше и транспортен център в Донецк на руския производител на превозни средства Камаз. Тези цели вероятно са били ударени от HIMARS.

Твърде сложни за поддръжка?

Според представител на Одеска област по-рано този месец, при ракетен удар с ракетната система край Херсон, е бил убит руският генерал-майор Артьом Насбулин, началник на щаба на 22-ри армейски корпус. Руската зенитно-ракетна система С-400 очевидно не е била в състояние да прихване ракетите. Руското военно министерство заяви в петък, че е унищожило четири HIMARS. Но генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, заяви, че до момента нито една от системите не е била поразена. Той твърди също, че около 200 украински войници са били обучени да използват HIMARS.

Както и при други оръжия, които изглеждаха способни да обърнат хода на войната за кратко време, като NLAW и турските безпилотни самолети "Байрактар", и сега е възможно Русия да намери отговор и да ограничи по някакъв начин ефективността на HIMARS. Съществуват опасения и че американските ракетни системи могат да станат трудни за поддръжка, както и че запасите от скъпи ракети ще се изчерпят бързо.

 

 

DW

Станете почитател на Класа