Виктор Орбан предизвика възмущение с атака срещу „расовото смесване“ в Европа

Виктор Орбан предизвика възмущение с атака срещу „расовото смесване“ в Европа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.07.2022
  • Share:

Крайнодесният премиер на Унгария Виктор Орбан се нахвърли срещу „смесването" на европейски и неевропейски раси в реч, която веднага предизвика възмущение от опозиционни партии и европейски политици. „Ние унгарците не сме смесена раса... и не искаме да станем смесена раса, страните, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации", каза Орбан в събота. Орбан прави подобни твърдения от години, но тези коментари бяха формулирани в крайнодесни термини. Орбан направи забележките по време на демонстративна годишна реч в Бейле Тушнад, където преди това е представял основни политически идеи или идеологически насоки. Именно там, през 2014 г., той за първи път каза, че иска да изгради „нелиберална демокрация" в Унгария.
Тази година Орбан изнесе апокалиптична реч, в която предсказа упадъка на Запада и пророкува „десетилетие на опасност, несигурност и война". Той също така остро критикува западната военна подкрепа за Украйна, позиционирайки се като най-големия съюзник на Москва в Европейския съюз. „Колкото повече модерни оръжия НАТО даде на украинците, толкова повече руснаците ще прокарат фронтовата линия напред... Това, което правим, е да удължим войната", каза Орбан по време на реч в събота.
Унгария е член на НАТО, но крайнодесният Орбан отдавна поддържа топли отношения с Путин и прекара пет часа в Москва в разговор с руския лидер през февруари, малко преди руската инвазия. Речта дойде два дни след като неговият външен министър направи изненадващо пътуване до Москва за разговори и го постави далеч извън европейския консенсус за войната.
Орбан каза, че работата на Запада не трябва да бъде да се надява на украинска победа, а да посредничи за мирно споразумение. „Ние не трябва да бъдем на страната на Русия или Украйна, а между двете", каза той и добави, че политиката за налагане на санкции на Русия не е проработила. Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, определи твърденията на Орбан като „руска пропаганда".
Каталин Чех, евродепутат от опозиционната партия Momentum, каза, че е ужасена от речта на премиера. „Неговите изявления напомнят време, което мисля, че всички бихме искали да забравим. Те наистина показват истинския цвят на режима", каза тя.
Румънският евродепутат Алин Митуца също отговори гневно на коментарите на Орбан. „Говоренето за расова или етническа чистота, особено в такъв смесен регион като Централна и Източна Европа, е заблуда и опасно. Както и г-н Орбан", написа той в Twitter.
Орбан спечели четвърти пореден мандат на избори по-рано тази година, като правителството му беше обвинено в задушаване на свободата на медиите и отстъпление от демократичните норми, откакто неговата партия Фидес спечели властта през 2010 г. След бежанската криза през 2015 г. правителството на Орбан използва крайнодесна антимиграционна реторика като основна тема на разговор.
В събота той често кимаше към теорията на конспирацията за „великото заместване", която твърди, че има заговор за разреждане на бялото население на САЩ и европейските страни чрез имиграция. Той каза, че е „идеологически трик на интернационалистката левица да се каже, че европейското население вече е смесена раса".
В момента Европейската комисия съди Унгария заради скорошен закон срещу ЛГБТК+, копие на руския закон за гей пропагандата. Той забранява на гейовете да участват в училищни образователни материали или телевизионни предавания, насочени към непълнолетните.
Орбан ще се надява италианските избори през септември да бъдат спечелени от дясна коалиция, а също така подкрепя завръщането на Доналд Тръмп през 2024 г. Следващия месец той трябва да пътува до Далас, Тексас, където ще говори пред CPAC, голям форум на американските консерватори. По-рано тази година CPAC беше домакин на специална сесия на конференцията в Будапеща.
ЕС замрази няколко милиарда евро от средства за възстановяване, предназначени за Унгария, поради опасения за корупция и върховенство на закона. Острата реч на Орбан може да е знак, че унгарското правителство се е отказало да получи средствата.

Станете почитател на Класа