Марк Мили: „Китайската армия е станала по-агресивна и опасна“

Марк Мили: „Китайската армия е станала по-агресивна и опасна“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.07.2022
  • Share:

Генерал Марк Мили, председател на Обединените началник-щабове, каза в неделя, че броят на прехващанията на китайски самолети и кораби в тихоокеанския регион от американските и партньорски сили се е увеличил значително, както и броят на опасните взаимодействия - с подобни пропорции.
„Посланието е, че китайските военни, във въздуха и по море, са станали значително повече и забележимо по-агресивни в този конкретен регион", каза Мили, който наскоро поиска от служителите си да съберат подробности за взаимодействията между Китай и САЩ и други страни в региона.
Неговите коментари, направени на път за среща с началниците на отбраната на Индонезия в Джакарта, дойдоха, когато индонезийският президент Джоко Видодо се готви да замине за Пекин за двудневно посещение в понеделник, където ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин. Това ще бъде първият път от две години, когато чуждестранен лидер бъде приет лично в Пекин извън Зимните олимпийски игри през февруари.
Пътуването на Мили в региона е силно фокусирано върху заплахата от Китай. Той ще присъства на среща на началниците на отбраната на Индо-Тихоокеанския регион тази седмица в Австралия, където ключови теми ще бъдат ескалиращото военно развитие на Китай и необходимостта от поддържане на свободен, отворен и мирен Тихи океан.
Американски военни служители също изразиха тревога относно възможността Китай да нахлуе в Тайван – вероятно до 2027 г. Китай засили военните си провокации срещу самоуправляващия се остров, като се стреми да го накара да се обедини с континента.
САЩ и други също са притеснени, че скорошното споразумение за сигурност, което Пекин подписа през април със Соломоновите острови, може да доведе до създаването на китайска военноморска база в южната част на Тихия океан. САЩ и Австралия информираха Соломоновите острови, че разполагането на китайска военна база няма да бъде толерирано.
„Това е област, в която Китай се опитва да достигне за свои собствени цели – и отново, това е тревожно, защото Китай не го прави само поради доброкачествени причини. Те се опитват да разширят влиянието си в целия регион. И това има потенциални последици, които не са благоприятни за нашите съюзници и партньори в региона", каза Мили пред репортери, пътуващи с него.
Администрацията на Байдън предприема стъпки за разширяване на военните си отношения и отношенията по сигурността с индо-тихоокеанските нации като част от кампания за изграждане на по-силна мрежа от съюзи в задния двор на Китай и противодействие на нарастващото влияние на Китай
Мили беше посрещнат с масивен билборд с неговата снимка и име, военен парад и голям телевизионен екран, който показваше видеозаписи от кариерата му. Той каза, че Индонезия е стратегически критичен за региона и отдавнашен ключов партньор на САЩ.

Станете почитател на Класа