Крайнодесните в Италия празнуват падането на Драги и са готови да вземат властта

Крайнодесните в Италия празнуват падането на Драги и са готови да вземат властта
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.07.2022
  • Share:

Ако сряда бележи брутален, недостоен край за правителството на Марио Драги, един човек, който се радваше да наблюдава падането му отстрани, беше Джорджия Мелони, лидерът на „Братята на Италия" (партия с неофашистки произход), която е в отлична позиция да стане следващият премиер на Италия министър след предсрочните избори тази есен.
Манипулациите в Сената кулминираха с бойкота на вота на доверие от три ключови партии в коалицията на Драги и той подаде оставка.
Мелони има повод за празнуване. „Братята на Италия" преминаха от едва 4% от гласовете на общите избори през 2018 г. до това да се превърнат в най-голямата партия в проучванията на общественото мнение. Възходът е последователен и сега партията ръководи група, включваща крайнодясната Лига на Матео Салвини и Forza Italia на Силвио Берлускони, които обикновено участват заедно на избори. Скорошни социологически проучвания показа, че в случай на предсрочно гласуване крайнодесният алианс може лесно да спечели мнозинство.
Популисткото Движение Пет звезди (M5S) даде началото на кризата, като бойкотира вота на доверие миналата седмица относно пакета от 26 милиарда евро за издръжка. Лигата и Forza Italia обаче бяха тези, които в крайна сметка подпечатаха съдбата на Драги, като отхвърлиха молбите му да му помогнат да доведе управлението му до естествения му край през пролетта на следващата година. След това и M5S последва примера.
В хода на кампанията коментаторите обмислят как 74-годишният Драги, бившият шеф на Европейската централна банка, на когото се приписва възстановяването на доверието в Италия на световната сцена, е изгубил властта. Той беше назначен да ръководи правителство на националното единство през февруари 2021 г., като основната му цел беше да изведе Италия от пандемията на коронавирус и да съживи нейната отдавна стагнираща икономика.
На правителството на Драги се приписва постигането на „повече за 18 месеца, отколкото което и да е правителство през последните 30 години", включително приемането на решаващи съдебни и фискални реформи. Неговото правителство също излезе с план за осигуряване на достъпа на Италия до своя дял от 200 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване след пандемия.
Но това не беше достатъчно, за да овладее неговата често караща се коалиция. „Той мислеше, че това е правителство на националното единство, но всъщност това беше правителство на разединението. Не забравяйте, че започна по време на извънредната ситуация с Covid. Това беше единственото нещо, което събра партиите през първите няколко месеца. След това вече нямаше обща цел", каза Микеле Герачи, бивш заместник-секретар в министерството на икономическото развитие, който има близки връзки с Лигата.
Нахлуването на Русия в Украйна също оказа влияние върху хармонията на неговото правителство. Основна ябълка на раздора за M5S беше подкрепата на Италия за изпращане на оръжия в Украйна. Една фракция в партията е проруска и Драги даде да се разбере по време на речта си в сената в сряда, че Италия няма да се откаже от подкрепата си за разкъсваната от война Украйна. Лигата и Forza Italia също имат връзки с Русия.
„Изглежда, че партиите, които са дръпнали щепсела, са пропутински партии – такъв е случаят с M5S, такъв е случаят със Силвио Берлускони и такъв е, съвсем очевидно, случаят със Салвини", каза Франческо Галиети, основател на Policy Sonar , консултантска фирма в Рим.

Станете почитател на Класа