Руските следователи са идентифицирали 220 души, замесени в обстрела на Донбас

Руските следователи са идентифицирали 220 души, замесени в обстрела на Донбас
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.07.2022
  • Share:

Руските следователи са идентифицирали над 220 души, включително от висшето украинско военно командване, замесени в обстрела на Донбас, съобщи председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин.
„В хода на предварителното разследване са идентифицирани над 220 души, замесени в престъпления срещу мира и сигурността на човечеството, като тази цифра включва представители на украинското военно командване, както и командири на военни отряди, които са бомбардирали цивилни", каза Бастрикин в интервю за руския всекидневник „Российская газета".
По думите му обвинения са повдигнати на 92 командири и техни подчинени. „Деветдесет и шест души бяха обявени за издирване, включително 51 командири на украинската армия", каза Бастрикин. Той каза, че са образувани общо 1300 наказателни дела срещу над 400 души.
Ситуацията на бойната линия в Донбас ескалира на 17 февруари. Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) съобщиха за най-мащабните бомбардировки от страна на украинската армия през последните месеци, които нанесоха щети на гражданската инфраструктура и причиниха цивилни жертви.
На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че признава суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. Русия подписа споразумения за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с техните лидери. Русия призна републиките на Донбас в съответствие с конституциите на ДНР и ЛНР в границите на Донецка и Луганска области от началото на 2014 г.
ДНР и ЛНР започнаха операция за освобождаване на своите територии от контрола на Киев.

Станете почитател на Класа